Израел нанесе удар по ирански сили в Сирия

Израел нанесе удар по ирански сили в Сирия

Израелски бойни самолети нанесоха ракетен удар по позиции на сирийската армия в района на летище Нейраб край град Алепо в северната част на страната, съобщи сирийската агенция САНА, цитирана от Ройтерс.


В резултат на нападението са нанесени само материални щети, по данни на САНА.


В изявление до агенцията представител на командването на сирийските въоръжени сили оценил израелското нападение "като нов акт на агресия". "Това е отчаян опит да се окаже подкрепа на терористичните банди, които търпят поражение от сирийските войски в провинциите Дараа и Кунейтра", подчертал той.


Изралската армия, която рядко коментира ударите по сирийски позиции, не коментира това съобщение, предаде Франс прес.


Сириийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че е регистрирал серия от експлозии около Нейраб в неделя вечерта.


"Те бяха предизвикани от ракети, вероятно изстреляни от Израел и насочени срещу позиции на сирийския режим и съюзниците му на летището Нейраб и околностите му" посочи неправителствената организация, базирана във Великобритания и разполагаща с широка мрежа в Сирия.

 

Деветима души, включително шестима сирийци, бяха убити през нощта при израелски удари срещу ирански логистичен пункт в Северна Сирия, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.


"Шестима от убитите са били сирийски граждани, които обикновено получават заплащане от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, за да се бият за него", каза ръководителят на центъра Рами Абдел Рахман.


По думите му самоличността на другите трима убити засега не е известна.


Според него пунктът, който е бил поразен снощи близо до военното летище "Нейраб" в Алепо, е служел най-вече за предоставяне на логистична информация на иранския корпус.
Израелски военен говорител отказа да коментира случая.


Израел, който е обезпокоен, че нарастващото присъствие на Иран в Сирия е заплаха за сигурността му, е ударил десетки ирански и подкрепяни от Иран позиции в Сирия през седемгодишния конфликт, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?