Израел не е готов да се примири с ядреното споразумение с Иран

Израел не е готов да се примири с ядреното споразумение с Иран

Американският министър на отбраната Аштън Картър се срещна в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да се опита да успокои тревогите на страната му във връзка с ядреното споразумение с Иран, предаде Франс прес. Израел е водещ критик на сделката, с която Нетаняху отказва да се примири, отбелязва агенцията.

Двамата се поздравиха с продължително ръкостискане преди да започнат разговорите си и не направиха никакви изявления. Срещата им се състоя в последния ден от посещението на Картър в Израел, откъдето започна регионалната му обиколка, целяща да успокои съюзниците на Съединените щати в района, много от които са обезпокоени от сключеното с Иран споразумение.

По-късно днес американският министър на отбраната се очаква да пристигне в Йордания, а утре ще бъде в Саудитска Арабия.

Нетаняху и голямата част от израелските политици от всички партии осъждат споразумението, тъй като смятат, че клаузите му не са достатъчно строги, за да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и да го използва срещу Израел, за чието унищожение иранските лидери редовно призовават.

В опит да успокои съюзника си, на среща с израелския си колега Моше Яалон Картър вчера каза, че САЩ за готови да засилят военното си сътрудничество с Израел, цитирайки по-конкретно противоракетната отбрана и киберсигурността. Картър увери Израел (смятан за единствената ядрена сила в района, макар Тел Авив да поддържа неяснотата около въоръжението си), че остава "крайъгълен камък" в американската политика в Близкия изток.

Според анализатори обаче Израел за момента не е готов да обсъжда американски компенсации под формата на увеличаване на военната помощ, тъй като усилията му все още са фокусирани върху евентуален провал или най-малкото обезсилване на споразумението.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?