Израел не иска международна комисия да разследва атаката срещу хуманитарната флотилия

Израелският външен министър Авигдор Либерман се обяви днес против създаване на международна комисия, която да разследва атаката срещу международната флотилия с помощи за Газа, довела до гибелта на девет души на турския ферибот "Мави Мармара", предаде ДПА в сряда.

Израелците твърдят, че войниците им са били нападнати от фанатизирани активисти, въоръжени с тояги, железни прътове, столове, ножове, дори оръжия, които успели да отнемат от командосите. Израел публикува и видеоматериали, на които се вижда как войниците са атакувани ожесточено на борда на най-големия кораб от флотилията "Мави Мармара". Активистите от хуманитарната флотилия обаче твърдят, че войниците са се спуснали на палубата и веднага са открили огън.

"Имаме интерес да създадем собствена разследваща комисия, без да бъдем подлагани на външен натиск," заяви Либерман по израелското радио.

Либерман отбеляза, че влошаването на отношенията между Израел и някогашния му съюзник Турция не се дължи на този случай, а на "вътрешни промени в турското общество". Той добави, че преди ислямската революция Иран също е бил сред "най-добрите приятели" на Израел.

По последни данни осем турски граждани и един американец от турски произход са убитите при израелското нападение срещу международната флотилия с помощи за Газа.

Според съдебномедицинските заключения деветимата са били убити от огнестрелно оръжие. Националността на загиналите е била установена в Института по съдебна медицина в Истанбул, където телата бяха предадени рано в четвъртък сутринта след транспортирането им от Израел.

Съдебните лекари са уточнили, че обстоятелствата около смъртта на деветимата ще бъдат по-добре известни след балистични експертизи, които ще отнемат около един месец.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят