Израел обвини ЕС, че подкрепя антиизраелски организации, свързани с терористи

Израелският премиер Нетаняху и върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини

Израел обвини Европейския съюз, че подкрепя неправителствени организации, които имат връзки с терористични групировки и са антиизраелски настроени, предаде ДПА.

Обвинението бе отправено в проучване, публикувано в петък от министерството на стратегическите въпроси. Според него ЕС нарушава собствените си политики по този въпрос.

"Това проучване поражда също така безпокойство, че парите на европейските данъкоплатци се използват за укрепване на връзки с терористични организации", каза министерството.

През 2016 г. ЕС е платил над 5 милиона евро на организации, които подкопават легитимността на Израел и призовават за бойкот срещу страната.

В документа се дава за пример норвежка хуманитарна организация, на която ЕС е дал 1,76 милиона евро през 2016 г. и която е била глобена от властите на САЩ през април заради връзки с ислямистката групировка Хамас и Народния фронт за освобождение на Палестина. И двете са признати от ЕС за терористични групировки.

Друг пример е финансирана от Католическата църква ирландска организация, получила еврофинансиране в размер на 520 000 евро. Израелското министерство отбелязва, че тя инициира петиции с призив към ЕС да наложи икономически санкции на Израел.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?