Заради убийството на граничен патрул

Израел обяви бойна готовност по границата си с Ливан

Израел обяви бойна готовност по границата си с Ливан

Израелските военни сили в района на границата с Ливан се намират в състояние на повишена бойна готовност, съобщи в понеделник официалният представител на армията на Израел Питър Лернер, цитиран от осведомителните агенции.

Причина за ескалиралото напрежение е открита по израелски патрул стрелба, в резултат на която е загинал шофьорът на военния джип.

Инцидентът е бил потвърден и от ливанския телевизионен канал "Ал Манар", според който израелският патрул е нарушил границата в района на Накува и затова е бил обстрелян.

Това категорично беше опровергано от Питър Лернер, който коментира, че колегите му са се движели "по границата", когато ливански войник е открил огън по тях

Лернер определи инцидента на границата като "възмутително нарушение на израелския суверенитет", за който вече са уведомени Временните сили на ООН в Ливан. По думите му Израел "си запазва правото на самозащита".

По-късно говорителката на армията лейтенант Либи Уайс съобщи, че израелски военнослужещи са застреляли двама ливански войници, часове след като ливански снайперист уби израелски войник. Стрелбата е станала днес малко след полунощ, посочи тя и допълни, че израелските сили са идентифицирали подозрително движение по границата и са застреляли двама военнослужещи от ливанските въоръжени сили.

"След инцидента отидохме да направим проучване на място в рамките на разследването. Видяхме две подозрителни лица от другата страна на границата", заяви говорителят на армията Арие Шаликар, цитиран от Франс прес. "Стреляхме по тях и установихме, че поне единият е улучен. Според нас ливански войници са замесени в стрелбата срещу израелския войник, каза той.

Убитият войник е сержант Шломи Коен, на 31 години. Според Шаликар срещу него са изстреляни 6-7 куршума, но не е сигурно, че стрелбата е произведена от снайпер.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди инцидента и призова двете страни да проявят сдържаност.

"Армията на Израел и ливанските въоръжени сили сътрудничат на Временните сили на ООН в Ливан за установяването на обстоятелствата", се посочва в изявлението на генералния секретар на ООН.

Споделяне

Още от Свят