Израел обяви нови удари срещу Хамас

Палестински бойци застреляха един израелец и тежко раниха друг на пътя, използван от заселници северно от град Рамала на Западния бряг, предаде Би Би Си.

Преди това израелската армия обяви, че ще продължи ударите си срещу бойци на организацията Хамас, след най-новата поредица акции в Газа.

В една от тях палестинец бе убит с ракета от хеликоптер недалеч от Хан Юнис.

Според израелското радио, Хамди Калах бил убит в момент, когато подготвял обстрел с ракети Касам срещу еврейското селище Гуш Катиф в ивицата Газа. Източници от палестинските служби за сигурност твърдят, че Калах бил убит, докато се возел в магарешка каруца.

Въоръженото крило на радикалната палестинска групировка Хамас потвърди, че Хамди Калах е неин боец и обяви, че смъртта му ще бъде отмъстена. "Нашите бойци час по-скоро ще отмъстят за мъченика и ще накарат ционистите да платят цената за смъртта му", се посочва в декларация на Бригадите Езедин ал Касам. В нея се призовава палестинските бойци да вземат максимални предпазни мерки срещу израелските хеликоптери, прелитащи над ивицата Газа, предаде АФП, цитирана от БТА.

Израелски танкове и булдозери днес отново навлязоха в селището Бейт Ханун, в северната част на ивицата Газа. Израелските войници открили установката, откъдето вчера е била изстреляна ракетата, която улучи крайбрежния израелски град Ашкелон. Ракетата Касам, изстреляна от бойци на Хамас, попадна в промишлената зона на града, но не причини жертви и щети.

Израелският премиер Ариел Шарон определи изстрелването на ракетата като нова ескалация на терористичните действия на Хамас.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?