Израел очаква в "кратки срокове" България да обяви кой стои зад атентата в Бургас

Плевнелиев обяви "сериозно развитие" на разследването

Сн. ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че разчита в "сравнително кратки срокове" да има резултат по разследването на атентата в Бургас.

 

След среща с президента Росен Плевнелиев Нетаняху заяви, че българските служби подхождат изключително професионално и за пореден път повтори, че зад атентата в Бургас стоят Хизбулла и Иран.

 

"Иран подкрепя атаките на Хизбула, като тази атака в България, подкрепя терористични атаки сега срещу нас в Газа, ние ще се борим и ще отговорим твърдо", каза Нетаняху, цитиран от БТА.

 

Това е първият официален случай, в който представител на Израел обявява, че очаква бързо България да излезе с версия за атентата. Три месеца след атаката на летище "Сарафово" българските власти все още не са обявили резултати от разследването. София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула.

 

Президентът Росен Плевнелиев лично се ангажира до 15 септември да има публичен отчет как върви разследването, но това не се случи.

 

След срещата с Нетаняху във вторник Плевнелиев отново обяви, че е убеден, че "ще успеем да посочим на света с доказателства тези, които са извършили тази бомбена атака" и отново не даде никакви данни за хода на разследването.

 

"Компетентните органи имат още работа да свършат по разследването, но са на прав път и със сигурен, че ще има резултати. На прав път сме, имаме много сериозно развитие по отношение на казуса", посочи Плевнелиев.

 

До момента МВР е разпространило само фотороботите на двама души, които се предполага, че са свързани с атентатите, но все още не са идентифицирани. Вътрешният министър Цветан Цветанов пък допусна, че разследването може да отнеме години. 

 

Държавният глава посочи, че "следи денонощно работата на институциите" по казуса с терористичния акт и заяви, че "това е негов тотален приоритет".

 

"Няма да се успокоим докато не посочим точно виновните, както и онези, които са вдъхновили това терористично действие", каза още Плевнелиев.

 

По време на срещата е била обсъдена и иранската ядрена програма. България и Израел смятат, че налагането на икономически санкции срещу Иран трябва да бъдат съчетани с дипломатически усилия за решаването на проблема.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?