Израел одобри изграждането на 2500 жилища на Западния бряг

Израел одобри изграждането на 2500 жилища на Западния бряг

Израел обяви строителството на 2500 жилища за еврейски заселници на Западния бряг - най-големия брой от месеци на тази окупирана палестинска територия, предаде Франс прес.

"Министърът на отбраната Авигдор Либерман и премиерът Бенямин Нетаняху решиха да одобрят изграждането на 2500 жилища в Юдея и Самария, за да отговорят на жилищните нужди там", каза говорител на министерството на отбраната, четири дни след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ.

Голямата част от новите жилища ще бъдат в блокове в райони, където живеят най-много заселници и които Израел иска да запази под свой контрол и при бъдещо мирно споразумение с палестинците, каза Либерман, цитиран от Асошиейтед прес.

Избирането на Тръмп окуражи законодателите, защитаващи заселническата политика в окупираните територии, включително Либерман и Нетаняху. Тръмп даде да се разбере, че ще се отнася благосклонно към изграждането на селища, докато преобладаващата част от международната общност ги смята за незаконни и за пречка пред мира с палестинците.

Малко след като Израел обяви, че ще строи 2500 жилища на Западния бряг, палестинското ръководство призова международната общност да предприеме спешни действия, предаде Франс прес.

"Международната общност трябва незабавно да потърси сметка на Израел", каза Саеб Еракат, фигура номер две в Организацията за освобождение на Палестина. Според него Израел е станал по-смел от "онова, което възприема като насърчения от страна на американския президент Доналд Тръмп".

Споделяне

Още от Свят