Израел одобри строежа на 184 нови еврейски жилища на Западния бряг

Израелското кметство на Ерусалим одобри днес строителни планове за 184 нови жилища в две еврейски селища на окупирания Западен бряг на река Йордан, предаде Ройтерс.

Палестинците искат тази територия да бъде част от бъдещата им държава, припомня агенцията.

Говорителка на кметството съобщи, че местния комитет по планирането е одобрил исканията на частни предприемачи, закупили земята преди години за строежа на 144 жилища в Хар Хома и 40 в Писгат Зеев. Двете селища се намират отчасти на Западния бряг, който Израел присъедини към Ерусалим, след като получи контрол над територията във войната от 1967 година. Анексирането на територията не получи международно признание.

Палестинците искат да създадат своя държава, включваща Източен Ерусалим, Западния бряг и ивицата Газа. Според тях еврейските селища, смятани за незаконни от повечето държави, може да им попречат да построят жизнеспособна държава.

Израел смята Хар Хома и Писгат Зеев за квартали на Ерусалим, които иска да запази при всякакво бъдещо мирно споразумение с палестинците.

През юли Израел и палестинската автономна власт подновиха преговорите, които се водят с посредничеството на САЩ. Мирният диалог обаче изглежда не напредък, като бъдещето на еврейските селища е една от основните спънки.

Над 500 хиляди евреи се заселиха на Западния бряг и в Източен Ерусалим - райони, в които живеят и около 2,5 милиона палестинци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят