Израел окупира Наблус, палестинската власт призовава за съпротива

Израелски танкове окупираха тази сутрин центъра на Наблус, най-големият палестински град на Западния бряг. Танковете са се разположили на централния площад, пред сградата на губернатора и управлението на полицията, предаде АФП. Войници са заели позиции по покривите на редица високи сгради. Снощи армията навлезе и в град Шхем.

По време на операциите си през последните дни армията е арестувала 110 палестинци, съобщи говорител на израелските въоръжени сили. Сред задържаните фигурират и "много издирвани лица, заподозрени, че директно са участвали в подготовката на кървави атентати", допълни той.

От палестински складове и домове са иззети 50 противотанкови ракети и голямо количество друго оръжие.

Палестинското ръководство отправи призив за продължителна съпротива и обяви, че народът на Израел няма да живее мирно и свободно, ако подкрепя потисническата политика на своето правителство, предаде АФП."Призоваваме палестинските маси да се организират за продължителна съпротива срещу окупатора и да мобилизират навсякъде всички свои сили, за да се изправят срещу несправедливата война, чиято цел е унищожаване на палестинската власт и нова окупация на всички палестински територии", се казва в комюнике на палестинското ръководство, разпространено в град Газа от агенция УАФА. "Палестинският народ трябва да защити родината си, за да не допусне децата ни да станат роби на нашествениците. Народът на Израел не ще може да живее в мир и свобода, ако подкрепя потисничеството и заробването на палестинския народ и избиването на палестинци. Палестинското ръководство начело с президента Ясер Арафат заявява, че нашествието, терорът, унищожението и убийствата няма да сломят волята на палестинския народ да извоюва независимост и свобода", се посочва в комюникето.

Палестинският лидер Ясер Арафат, който от петък е блокиран в щаб-квартирата си в Рамала, "не е паднал духом и е в нормалната си физическа форма". Това съобщава днес в. Аш Шарк Ал Аусат като цитира началника на палестинското разузнаване на Западния бряг Тауфик Тайрауи, предаде ИТАР-ТАСС.

Според Тайрауи, който е заедно с Арафат в Рамала, палестинският лидер, неговите помощници и група чуждестранни правозащитници се намират в няколко препълнени помещения, където условията се влошават с всеки ден. Днес ще свършат запасите от вода и храна, а електричеството се включва по един час в денонощието.

В интервю за телевизията на Абу Даби Арафат заяви, че израелският премиер Ариел Шарон не може да прекърши палестинския народ въпреки военната офанзива на Западния бряг, заяви в интервю.

"Чака ни среща с победата и историята. Това не е първата ни битка, нито първата ни обсада, нито първият сблъсък", каза Арафат в пряко предаване от офиса си в Рамала през миналата нощ.

Според него палестинците не защитават само собствената си кауза, но и честта на цялата арабска нация. Той отхвърли отново обвиненията на Израел, че е замесен в терористична дейност, като припомни, че бе удостоен с Нобеловата награда за мир, след като през 1993 г. подписа споразуменията от Осло за палестинската автономия с тогавашния израелски премиер Ицхак Рабин.

Арафат приветства вчерашното решение на Египет да ограничи контактите с Израел и го нарече "предупреждение" към еврейската държава и "послание" към света.

Иракският президент Саддам Хюсеин е увеличил на 25 000 долара финансовата помощ за палестинските семейства, чиито деца извършат самоубийствени атентати в Израел, обяви министърът на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд на пресконференция в Пентагона.

АФП и Ройтерс цитират думите му, че Саддам Хюсеин е увеличил сумата от 10 000 на 25 000 долара. "Ето, че ръководителят на Ирак публично и гордо насърчава жертването на хора - на млади хора, за да избиват невинни мъже, жени и деца. Ето с кого си имаме работа", каза Ръмсфелд. В понеделник той обвини Иран, Ирак и Сирия, че насърчават културата на самоубийствените атентати сред мюсюлманските младежи, напомня Ройтерс. Снощи американският министър на отбраната подчерта, че Саддам Хюсеин публично е обявил по-голямата награда за семействата, които убедят децата си да се опашат с експлозиви и да убият заедно със себе си невинни мъже, жени и деца, посочва Ройтерс.

Миналата седмица иракски представители предадоха на специална церемония в палестинските територии чекове за стотици хиляди долари на семействата на загинали палестинци "мъченици" за арабската кауза.

Споделяне

Още от Свят