Израел освободи 26 палестински затворници

Израел освободи 26 палестински затворници

Израел освободи 26 палестински затворници, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на израелското управление на затворите. Това е вторият от четири етапа за освобождаване на палестински затворници, договорени в светлината на подновяването на израелско-палестинските мирни преговори.

Двадесет от освободените затворници навлязоха на територията на Западния бряг, петима преминаха през граничния пункт Ерец в ивицата Газа, а един - в Източен Ерусалим, посочва ДПА, цитирайки говорителката на управлението на затворите Сиван Вайцман.

Събитието беше посрещнато с бурна радост на палестинските територии, но много израелци са против решението на израелските власти, тъй като смятат освобождаваните затворници за терористи, извършили ужасяващи престъпления срещу израелци, отбелязва АП.

Общо 104-ма палестински затворници се очаква да бъдат освободени в близките месеци съгласно договореното с посредничеството на САЩ споразумение.

Няма да подпишем мирно споразумение с Израел, докато не бъде освободен и последният палестински затворник, заяви палестинският президента Махмуд Абас, цитиран от ДПА. Няма да бъдем удовлетворени, докато всички палестински затворници не бъдат на свобода, добави той.

Приветстваме братята ни герои, които излизат от затвора на свобода, каза той на освободените от Израел палестински затворници, които се качиха при него на трибуната пред президентската резиденция на Западния бряг сред възторжените възгласи на няколко хиляди близки и поддръжници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят