Израел отхвърля призивите за прекратяване на огъня

Израелски бойни хеликоптери отново атакуваха палестинско обекти, въпреки призивите на международната общност за прекратяване на огъня, съобщава Би Би Си.

След петъчния инцидент в Израел, при който палестинец се самовзриви пред търговски център, Израел отвърна с обстрел от бойно хеликоптери, при който загинаха най-малко 12 души. Смята се, че 18 май се е превърнал в най-лошия ден от началото на конфликта преди осем месеца.

Докато палестинския лидер Ясер Арафат се готвеше за участие в започналата вече среща на Арабската лига, американският държавен секретар Колин Паул убеждаваше лидерите от страните от Близкия Изток да осъдят насилието и "Да направят всичко възможно за да контролират страстите в региона".

Палестински източници твърдят, че палестинско полицай е бил убит при престрелка с израелски военни части близо да град Дженин на Западната Ивица. Според източници от палестински болници загинал е и един фермер, прострелян от израелски войници в Газа. Израелската армия проверява верността на двете съобщения.

За първи път от 1967г. Израел използва бойни изтребители срещу палестински градове. Говорител на израелското правителство оправдава използването на бойни самолети със сериозността на бомбения взрив от петък в курортния град Нетания.

Международен натиск
Генералният секретар на ООН Кофи Анан нарече отговора на израелската армия на бомбения атентат от петък е "непропорционален".

Арабската лига отново призова за изпращане на спешна "международна защита за палестинците срещу военните престъпления на Израел".

Европейските лидери също изразиха безпокойство от ескалацията на сраженията. ЕС призовава лидерите и на двете страни да прекратят ескалацията на напрежението. Насилието само предизвиква още насилие. Мирът може да бъде постигнат само чрез преговори. Двете страни трябва да се върнат на масата на преговорите, колкото се може по-скоро.

Председателят на Европейския парламент Никол Фонтен заяви от своя страна, че действията на принципа "Око за око, зъб за зъб" могат да доведат до катастрофа. Тя подчерта, че е дълбоко потресена както от палестинския терористичен акт в Нетания, така и от израелските ответни удари. Фонтен изрази надежда, че палестинският лидер Ясер Арафат и израелският премиер Ариел Шарон ще направят всичко, за да излязат от порочния кръг на насилие и ненавист.

И египетският външен министър Ахмед Махер осъди израелските въздушни атаки срещу палестинските територии. Той определи използването на изтребители Ф-16 като акт на война и нарушение на международните закони. Според Махер ако еврейската държава прекрати всякакви актове на насилие, това ще доведе до намаляване на напрежението.

Русия заяви, че военната сила, използвана от Израел срещу палестинците, е неоправдана. Москва е много загрижена за продължаващата конфронтация в израелско-палестинските отношения, се казва в декларация на руското външно министерство. В нея се подчертава, че руската страна категорично осъжда тероризма във всичките му форми и прояви. Същевременно в документа се посочва, че очевидно неуместната употреба на военна сила от страна на Израел не може да бъде обяснена и оправдана. Отправя се призив към двете страни да предприемат ефективни мерки, за да намалят напрежението и да предотвратят по-нататъшната ескалация на насилието.

Говорител на Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин е разговарял по телефона с израелския премиер Ариел Шарон. Двамата са подчертали необходимостта да се направи всичко възможно, за да се сложи край на насилието, предаде АФП.

Палестинските власти осъждат убийствата на "невинни палестински и израелски граждани". В същото време бойната група Хамас каза, че поема отговорността за взрива в град Нетения и допълни, че ще има още подобни инциденти.

Очаква се, че загиналите общо 19 души и от двете страни на конфликта в петък ще бъдат погребани в съботния ден.

Френският вестник "Le Monde"коментира, че след събитията от петък Израел и Палестина са на една крачка от реалната война.

© Copyright Mediapool
<< Назад


Споделяне

Още от Свят

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?