Израел отмени гласуването за признаване на "арменския геноцид"

Израел отмени гласуването за признаване на "арменския геноцид"
Насрочено за вторник гласуване в израелският парламент за признаване на "арменския геноцид", беше отменено заради противопоставянето на правителството, заяви депутатката, внесла това предложение, цитирана от Франс прес.
 
В края на май израелският Кнесет одобри предложението на депутатката от лявата опозиционна партия "Мерец" Тамар Зандберг за организиране на пленарно обсъждане за "признаване на арменския геноцид".
 
За да си осигури подкрепата на управляващата дясна коалиция, депутатката планираше вотът да се проведе след президентските и парламентарните избори в Турция, произведени миналата неделя.
 
Но дори след преизбирането на президента Реджеп Ердоган още на първия тур, израелското правителство и управляващата коалиция продължиха да се противопоставят на това гласуване, каза Зандберг.
 
"Въпреки обещанията и забавянето (...), правителството и коалицията отказват да признаят арменския геноцид", написа снощи Зандберг в Туитър и посочи, че е била "принудена да отмени гласуването".
 
Макар че това предложение не идва от правителството, то можеше допълнително да утежни вече влошените отношения между Израел и Турция, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. 
 
Ердоган обвини Израел в използването на нацистки методи след смъртта на над 60 палестинци, застреляни от израелски войници по време на демонстрациите и сблъсъците в ивицата Газа на 14 май.
 
Израелското правителство отложи в началото на юни гласуване на закон за признаване на "арменския геноцид" с официалния аргумент, че този вот ще бъде от полза за Ердоган.
 
Партията "Мерец" се опитва от 1989 г. насам да издейства признаването на кланетата на арменци, извършени от османските турци през 1915-17 г., като "геноцид", но израелските правителства отхвърлят тези опити заради връзките с Турция, които през последните години еволюираха с моменти на възход и спад. 
 
Според Армения около 1,5 млн. арменци са загинали при разпадането на Османската империя. Турция категорично отхвърля формулировката "геноцид", използвана от повече от 30 държави за описание на кланетата.
 
Анкара посочва, че между 300 000 и 500 000 арменци и също толкова турци са загинали, когато арменците въстават срещу османската власт и се съюзяват с руските войски.
Споделяне

Още от Свят