Израел отвори пункта Ерец на границата с ивицата Газа

Израел отвори пункта Ерец на границата  с ивицата Газа

Израел отвори контролно-пропускателния пункт Ерец на границата с ивицата Газа, който бе затворен на 19 август заради масови размирици в района, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Да, отворихме", потвърди за ТАСС по телефона служителка на ГКПП Ерец. 
 
Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман съобщи тази нощ, че контролно-пропускателният пункт отново ще бъде отворен. Той е взел решението след консултация с израелските служби за сигурност и след седмица на сравнително спокойствие по границата.
 
ГКПП Ерец, единственият проход за движение на хора между Израел и ивицата Газа, се използва главно от официални делегации с хуманитарни задачи в сектора, журналисти и палестинци, одобрени от властите за лечение в еврейската държава.
 
На 15 август Израел отвори отново в знак на мирни намерения пункта Керем Шалом - единствения за превоз на стоки между Израел и Газа. Той бе затворен повече от месец заради провокации и сблъсъци между палестинци и израелски войници по границата на анклава. 
 
Протестите, организирани от месеци всеки петък край оградата, разделяща Израел и Газа в рамките на т. нар. Поход на завръщането, редовно прерастват в сблъсъци и безредици, припомня ТАСС. Демонстрантите настояват палестинците, прогонени или напуснали земите си при създаването на Израел през 1948 г., да имат правото да се върнат там.
 
Израел държи заедно с Египет в блокада ивицата Газа, откакто ислямисткото движение Хамас пое контрола върху тази територия през 2007 г. От няколко седмици Египет и ООН се опитват да установят трайно примирие между Хамас и Израел след месеци на напрежение и насилие, отбелязва Франс прес.
Споделяне

Още от Свят