Израел пита за внос на български минерални води

Израел се е поинтересувал за възможностите България да доставя сладка вода с танкери, за да се обогати портфолиото от познатите на тамошния пазар минерални води, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Това е станало по време на визитата на ресорния министър Трайчо Трайков в Израел във вторник. Питането е било отправено от министъра на инфраструктурата Узи Ландау.

С министъра на промишлеността, търговията и труда Бенямин Бен-Елиезер пък е договорено двете страни да насърчават своите компании да работят съвместно по иновативни проекти в приоритетни за двете страни области. Скоро помощта за бизнеса в тази насока ще бъде облечена в междуправителствено споразумение.

Сред сферите с голям потенциал за сътрудничество между двете страни са високите технологии и услуги, модерно земеделие и земеделски системи, медицинско оборудване, фармацевтични и биотехнологични продукти, информационни технологии, системи за сигурност, инфраструктура и др., допълниха от ведомството на Трайков.

По време на българо-израелски бизнес форум Трайков е обяснил, че, независимо от кризата, страната води политика за запазване на фискалната стабилност, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите.

Той акцентирал върху заключения на независими анализатори, според които България е сред най-атрактивните инвестиционни дестинации в Централна и Източна Европа. Страната ни има потенциала да бъде на първо място по привлечения размер на чуждестранните инвестиции като процент от БВП и е важна част от усилията ни за възстановяване икономическия растеж още през 2010 г., според министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

С икономическия съветник на премиера Бенямин Нетаняху Трайков обсъдил идеи от израелския антикризисен план, като свиване на разходите, които са непродуктивни и стимулиране на тези, които създават стойност и носят растеж, в комбинация с решителни реформи, с които да се спечели доверието на финансовите пазари. Според Трайков израелският опит в това отношение може да бъде много полезен за България и да подпомогне по бързото и успешно излизане от финансовата криза.

Споделяне

Още от Бизнес