Израел планира да построи 851 нови жилища на Западния бряг

Израел обяви, че планира да построи 851 нови жилища за заселници в окупирания Западен бряг, след като парламентът не одобри законопроект за узаконяване със задна дата на жилищата на заселници на палестинска земя, съобщи Ройтерс.

 

Палестинците се опасяват, че заради израелските селища, построени на земя, окупирана от Израел по време на войната през 1967 г., няма да могат да създадат държава, и отказват да се
върнат към мирните преговори, замразени от 2010 г., докато експанзията не бъде спряна.

 

Министърът на строителството и жилищната политика Ариел Атиас обяви план за построяване на 551 жилища в различни селища по Западния бряг. Малко преди това премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че 300 нови жилища ще бъдат построени в селището Бейт Ел.

 

Нетаняху спечели парламентарна битка срещу опит на крайнодесни депутати да узаконят всички жилища на заселници на частни палестински земи на окупирания Западен бряг и обеща да спазва решение на Върховния съд и да махне пет спорни жилища в Бейт Ел.

 

Но след като лидерът на десницата обяви, че правителството му ще трябва да спазва решението на съда, той изтъкна, че 30 семейства ще останат в Бейт Ел и 300 други семейства ще се присъединят към тях.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?