Израел погреба петте жертви на атентата в Бургас

Израел погреба петимата свои граждани, станали жертва на бомбения атентат срещу туристически автобус в Бургас.

 

Телата на петимата пристигнаха миналата нощ и бяха посрещнати с военни почести на летище Бен Гурион в Тел Авив. Петте ковчега, покрити с израелското знаме, бяха свалени от военен самолет, който кацна в 00,30 ч. местно време.

 

На пистата се бяха събрали десетки близки на загиналите. Семействата се струпаха около ковчезите и присъстваха на церемония с отдаване на военни почести на убитите. На церемонията присъства и израелският министър на туризма Стас Мисежников. Беше прочетена заупокойна молитва за загиналите.

 

Ицик Коланги, на 28 години, бе погребан в градчето Петах Тиква, разположено източно от Тел Авив. Съпругата му Гилат бе тежко ранена при атентата и едва тази сутрин научила за смъртта на съпруга си. Лекарите не ѝ разрешиха да присъства на погребението.

 

Сред загиналите е и Амир Менаше, връстник и приятел на Коланги от детските години. Менаше също бе погребан в Петах Тиква.

 

44-годишната Кохава Шрики, която е била бременна с първото си дете, бе погребана в Ришон ле Цион, на 12 км южно от Тел Авив.

 

"Търся съпругата си, не знам дали е жива или е мъртва", беше казал Ицхак Шикри, съпругът на Кошава пред спешното отделение в бургаската болница, припомня Франс прес. Пред израелски медии той разказа, че Кошава тъкмо била забременяла след години на лечение. "Исках тя да си почине, да събере сили, а всичко свърши с тази катастрофа", казва Ицхак. "Едва когато се върнах в Израел, разбрах, че тя е убита. Научих го, когато ми казаха, че премиерът иска да ми изкаже съболезнования", допълва той.

 

25-годишният Маор Харуш бе погребан в гробището на северния град Акра, където по-късно ще бъде погребан и 26-годишният Елиор Прайс.

 

Вчера вечерта трима тежко ранени израелци бяха докарани в родината си също с израелски военен самолет. По-рано вчера тридесетина по-леко ранени израелци пристигнаха в Израел с друг военен самолет.

 

Шейсетина други туристи, повече или по-малко пострадали от атентата, също бяха репатрирани с Eърбъс, предоставен от българското правителство.

 

Според Заки Хелер, говорител на израелската Червена давидова звезда (еквивалент на Червения кръст, 36 души са настанени в израелски болници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?