Израел помага на сирийските кюрди и се застъпва за тях пред САЩ

Израелската заместник-външна министърка Ципи Хотовели

Израел подпомага сирийските кюрди, понасящи от един месец турската офанзива в Североизточна Сирия, гледайки на тях като на противотежест на иранското влияние и застъпвайки се за тях в разговори със САЩ. Това заяви израелската заместник-външна министърка Ципи Хотовели пред израелския парламент, предаде Ройтерс.

На 9 октомври Турция започна офанзива срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа след внезапното изтегляне на 1000 американски военнослужещи от Североизточна Сирия. Изтеглянето беше възприето от кюрдите като предателство от страна на Вашингтон, техния партньор в борбата срещу Ислямска държава.

Като рядък случай на разногласие с президента на САЩ Доналд Тръмп израелският премиер Бенямин Нетаняху предложи хуманитарна помощ на "храбрия кюрдски народ" на 10 октомври и каза, че кюрдите в Сирия са изправени пред опасността от евентуално етническо прочистване от Турция и от сирийските ѝ съюзници.

Пред израелския парламент Ципи Хотовели каза, че израелската оферта за помощ е била приета. "Израел получи много искания за помощ, основно от дипломатическо и хуманитарно естество", каза заместник-външната министърка. "Ние се идентифицираме с голямото нещастие на кюрдите и им помагаме чрез набор от канали", допълни тя, без да навлиза в детайли относно тази помощ.

Израел поддържа дискретни военни, разузнавателни и бизнес връзки с кюрдите от 60-те години, гледайки на тях като на защита срещу споделени противници. Най-големите сред тези противници днес са спонсорираните от Иран сили, разположени близо до границите на Израел, в това число и в Сирия.

Заместник-външната министърка на Израел подчерта, че страната ѝ наистина има интерес да запази силни кюрдите и други малцинства в Северна Сирия в качеството им на умерени и прозападни елементи. Евентуалното рухване на кюрдския контрол в Северна Сирия ще бъде негативен и опасен сценарий, предупреди тя и каза, че е абсолютно ясно, че подобно нещо би укрепило позициите на негативни елементи в района, начело с Иран.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?