Израел постави условие за страните в международната мисия в Ливан

Израел постави условие за страните в международната мисия в Ливан

Израел заяви, че ще бъде “трудно, ако не невъзможно” приемането на страни, които не признават правото на еврейската държава на съществуване, като част от международния контингент на ООН в Ливан. Това предаде в петък ББС.

Израелският посланик в ООН Дан Гилерман каза това след като Индонезия и Малайзия , които не признават израелската държава, обещаха да изпратят войски за мироопазващата мисия в Ливан.

Малайзия възрази, че Израел не трябва да определя кой да участва в контингента на ООН и кой не.

Индонезия и Малайзия предложи механизиран батальон и инженерна част.

До този момент Бангладеш е предложил евентуално участие с два механизирани сухопътни батальона от общо 1 500 – 2 000 войници. Дания предложи да изпрати два кораба да патрулират ливанския бряг.

В петък Италия също обяви, че ще изпрати войски в Ливан, но все още остава неясен броят на войниците.

Испания, Египет, Белгия и Мароко също обмислят изпращане на войски.

Израелският вицепремиер Шимон Перес заяви, че Израел ще напусне Ливан след “седмици”, ако ливанските войски пристигнат в южната част на страната.

Хизбула обеща да разоръжи бойците си в района на юг от р. Литани.

ООН изрази надежда, че до две седмици ще може да се разположат около 3 500 сили за сигурност, като това ще е първоначалният брой на контингента.

Заместник-генералният секретар Марк Малок Браун предупреди по-рано, че евентуалното закъснение може да застраши мира в региона.

“Всяко забавяне рискува ново избухване на огъня”, каза Браун пред представители на страните, които планират изпращане на войски. Той допълни, че международните сили няма да участват в широкомащабно разоръжаване на Хизбула.

Но формирането на контингента изглежда е затруднено, посочва ББС. Браун коментира още, че за да се спази двуседмичният срок, трябва да се свърши доста работа.

Кореспондентът на ББС коментира, че съществува опасение, че отправените досега предложения не включват правилната пропорция между войници и оборудване, които са необходими за мисията в Ливан. Редица страни също настояват за по-ясни правила и за точната цел на мисията.

Междувременно ливанската армия продължава да навлиза в Южен Ливан, като достигна до главния град в източната част на района - Хиам, на 7 км от границата с Израел.

Видеозапис на чаено парти предизвика скандал в Ливан

Видеозапис, показващ  ливански войници да поднасят сърдечно чаши чай на израелски войници по време на военната офанзива по-рано този месец, се превърна в хит на телевизиите на Хизбула и Израел, предаде СиЕнЕн по-рано в петък.

Записът е заснет от израелци на 10 август, когато израелските войски “поеха контрола” върху южния ливански град Марджун. Той бе излъчен по израелския Канал 2 в сряда.

След това телевизиите Ал Манари и Ню тв, собственост на въоръжената групировка Хизбула, също излъчиха видеозаписа, който предизвика обвинения към ливанските войници, че са дезертьори.

Няма единно мнение какво се е случило в Марджун.

На записа се виждат два израелски танка, които се движат към портала на военния гарнизон в селището. Пред бараките се веят бели флагове, сигнализиращи, че те се предават.

Следващ кадър показва сцена вътре в бараките. Там ливански войници държат табли с чаши чай и ги поднасят на израелците. Контактът между тях изглежда дружелюбен.

Възможно е, ако е имало неприятни сцени, те да са били заличени при монтажа.

След излъчването на видеозаписа, ливанското вътрешно министерство разпореди да бъде арестуван командирът на базата ген. Аднан Дауд, предаде АП. Ливан официално не е признал Израел и на гражданите му са забранени всякакви контакти с израелци.

Видеозаписът показва и размяна на реплики между ген. Дауд и израелските войници, преведен от СиЕнЕн:

Дауд:”Не трябва ли да кажем на нашите началници?”

Израелски войник:”Кажете на когото искате.”

Дауд: “Ние трябва да ги информираме какво се случи.”

Израелски войник:”Ние брифирахме (американския президент) Буш. Вие информирайте когото искате.”

Дауд:”Ние също трябва да брифираме Буш.”

Записът най-вероятно е отражение на политиката на “вдигнати ръце” на ливанската армия в боевете между Израел и ливанската въоръжена групировка Хизбула.

Ливан не искаше конфликтът да прерасне във война между него и Израел.

Действията, показани на записа, който може да е редактиран и отделни сцени да са изрязани, може би показва слабостта на ливанската армия, която не може да отвоюва Южен Ливан от Хизбула без външна помощ.

Марджун, където се развива действието, е предимно християнски град.

Според ливанското разузнаване, израелските войски не са срещнали  никаква съпротива, когато са навлезли в града. Арабската телевизия Ал Джазира цитира Хизбула, която твърди, че там е имало “ожесточени битки” с нейни бойци. Според телевизиите Ал Манар и Ал Арабия поне два израелски танка са били разрушени по време на боевете.

Изпълняващият длъжността вътрешен министър Ахмед Фатфат защити ливанските войски в гарнизона. Там е имало 350 ливански офицери от частите за вътрешна сигурност и войници от разузнавателното звено на армията.

“Тези сили не са на бойна мисия. Те имат само индивидуално оръжие да действат като полицейски сили. Те нямат танкове или ракетни установки. Тези части бяха предназначени да подкрепят местното население и да го защитават, предоставяйки му хуманитарна помощ”, каза той.

Според други мнения, обаче, генералът от ливанската армия е извършил предателски акт.  

По информация на Ройтерс отново в петък Хизбула започнала раздаването на пачки с долари на хората в Южен Ливан, останали без домове от израелските бомбардировки.

По този начин Хизбула се надява да получи по-голяма подкрепа сред ливанските шиити за сметка на правителството в Бейрут, съобщава Ройтерс.

"Това е много прилична сума" - казва 27-годишният Айман Джабер за агенцията, показвайки 12 хиляди долара, загънати в кърпа.

Израелски и американски представители предупреждаваха нееднократно, че Хизбула ще затвърди своята популярност, като чрез ирански пари ще помогне много по-бързо от правителството на хората, чиито къщи бяха разрушени или повредени по време на продължилия 34 дни конфликт с Израел.

Хизбула обаче не дава информация откъде са парите, с които ще компенсира собствениците на около 15 000 разрушени жилищни сгради. Цялата схема ще струва около 150 милиона долара.

Ливанското правителство тепърва ще излиза с подобни програми, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят