Израел пред предсрочни избори след провал на Ливни да състави кабинет

Израел пред предсрочни избори след провал на Ливни да състави кабинет
Израел пое към предсрочни избори, след като външният министър и лидер на партията Кадима Ципи Ливни обяви в неделя, че се отказва от опитите за сформиране на коалиционно правителство, съобщи Ройтерс.

Този развой на събитията до голяма степен беше предопределен от отказа в петък на крайнодясната консервативна партия Шас да се включи в коалиция с управляващите от Кадима.

"Ако трябва да избирам между непрекъснато изнудване и предсрочни избори, избирам изборите", заяви Ливни по повод исканите от Шас стотици милиони за изграждане на религиозни училища и учреждения за социално слаби в замяна на политическа подкрепа. "Хората трябва да изберат кой да ги ръководи", заяви Ливни на среща с президента Шимон Перес. Според нея е очевидно, че останалите партии в Кнесета, в това число и потенциалните коалиционни партньори на Кадима, предпочитат да бъдат произведени нови избори.

Перес заяви, че е поканил лидерите на политическите партии, представени в Кнесета, на среща след три дни, за да ги информира за решението на Ципи Ливни да се откаже от по-нататъшни опити да формира кабинет. Президентът не уточни дали ще определи дата за предсрочни избори, но според политически наблюдатели това вече е неизбежно.

Очаква се предсрочните избори да бъдат проведени през февруари 2009 г. До сформирането на ново правителство Израел ще продължава да бъде управляван от сегашния кабинет на премиера Ехуд Олмерт, който се оттегли от поста през септември след тежки обвинения в корупция.

Последните социологически проучвания дават преднина на опозиционната дясна партия Ликуд на бившия министър-председател Бенямин Нетаняху. За нарастващата подкрепа за партията допринася неговата твърда позиция срещу правенето на компромиси в мирните преговорите с Палестинската автономия и особено със статута на Ерусалим.

Провалът на Кадима да състави ново правителство поставя под въпрос бъдещето на израелско-палестинските преговори, отбелязват световните агенции. Контактите едва ли ще бъдат подновени, преди да бъде съставен нов кабинет. Освен това Нетаняху, който има шанс да спечели изборите, е известен с категоричното си несъгласие да прави териториални отстъпки в преговорите с палестинците.

Споделяне

Още от Свят