Израел предлага да преговаря с Палестина на българска територия

Израел предлага да преговаря с Палестина на българска територия

България е "подходящо, много добро място" за срещи между Израел и Палестина, заяви израелският президент Шимон Перес след среща с колегата си Георги Първанов във вторник.

“Това звучи малко като самопокана“, отбеляза Перес, който беше награден от Първанов с орден "Стара планина" с лента.

В средата на юли на посещение у нас бе и президентът на Палестинската власт Махмуд Абас, но Първанов отбеляза, че това "съвпадение не трябва да се надценява". По думите му обаче България подкрепя преговорите между Израел и Палестина. Перес от своя страна коментира, че за двете последователни визити в София не може да се говори като съвпадение, а като разминаване в датите.

"Не мога да се сетя, да си представя по-подходящо място – толкова наблизо , толкова удобно", обясни израелският президент.

Той коментира още, че Израел "няма никакви възражения, когато условията позволяват, да преминем към преки преговори с палестинците, въпросът е тези преговори да обслужват интересите на мира и на мирното съвместно съществуване".

"Нямаме никакво желание да се връщаме в Газа и, ако хората, които в момента живеят там, се обявят за мир, признаят държавата Израел, ако се откажат от насилието и престанат да стрелят през границата по нас, ние ще отворим Газа и ще ги оставим да живеят живота си така, както искат", каза още Перес.

По думите му най-важната цел на страната му е да постигне мир с палестинците.

Перес, който след няколко дни ще навърши 87 години, е един от големите политици от втората половина на ХХ век в световен мащаб. Усилията му за постигане на траен мир и разбирателство между еврейската държава и арабските съседи бяха наградени през 1994 г. с нобеловата награда за мир заедно с покойните вече Ицках Рабин и Ясер Арафат. Политическата си кариера потомъкът на изселници от предвоенна Полша (днешна Беларус, където е роден) започва преди 63 години в създаващата се тогава израелска държава. През годините и десетилетията Перес заема различни високи политически и държавни постове, сред които член на Кнесета (израелския парламент), зам.-министър и министър в различни правителства, включително няколко пъти външен министър в тежки за Израел времена, министър-председател и два пъти президент на страната.

Шимон Перес: Един лидер на не трябва да стои на върха, а да се движи напред

В интервю за бТВ преди началото на посещението си в България Перес посочи каква е формулата, според него, за изграждане на просперитета на една малка страна като България.

"Не ходете в банките, ходете в лабораториите. Светът днес не е това, което сме си представяли, че ще бъде. Истинският свят е това, което ще създадем. Светът е в научните лаборатории, не в банките, и аз съм сигурен, че България може да се справи с правилните хора, с истинска воля. Ние също имахме дефицит, но започнахме да действаме и да градим. В миналото икономиката се е развивала на земеделието, то е създавало нации и е предизвиквало войни. Днес живеем от науката, тя няма граници, не може да бъде овладяна цялата. Ето в това глобално предизвикателство може да участваме заедно", каза Перес.

Още

Той оцени високо отличието, с което бе удостоен, и определи България като "изключителна държава". По думите му българският народ заслужава най-високият орден за човечността му и спасяването на българските евреи през Втората световна война.

"Величието на една държава днес зависи от степента на нейната икономика, познание, технологии, но и от нейната хуманност. Българският народ разполага с всички тези елементи и той заслужава да достигне това величие", каза още Перес.

Първанов от своя страна отбеляза необходимостта от засилване на двустранното сътрудничество в изследването на космическото пространство, високите технологии, земеделието и фармацията. По думите му има възможност и за повече израелски инвестиции в България.

По-късно на среща с премиера Бойко Борисов Шимон Перес обсъди възможностите за засилване на икономическите отношения между България и Израел. Двамата се обединиха около становището, че земеделието и високите технологии са най-перспективните области за сътрудничество между бизнеса и държавните институции на България и Израел.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят