Израел преговарял усилено с Румъния, Чехия и Латвия за преместване на посолствата им в Ерусалим

Израел преговарял усилено с Румъния, Чехия и Латвия за преместване на посолствата им в Ерусалим

Израелското правителство води интензивни преговори с Румъния, Чехия и Латвия за преместването на посолствата на тези страни от Тел Авив в Ерусалим, твърдят дипломатически източници, цитирани от румънската агенция Медиафакс.

В края на миналата седмица председателят на Камарата на депутатите и лидер на управляващата партия в Румъния Ливиу Драгня заяви, че "Румъния би трябвало сериозно да се замисли" за преместване на посолството си от Тел Авив в Ерусалим, позовавайки се на "практически причини", тъй като "всички централни институции на Израел са в Ерусалим", припомня БТА.

Няма конкретни резултати, но идеята за преместването на посолствата се анализира от няколко източноевропейски страни, е заявил за германското издание "Зюддойче цайтунг" говорител на израелското външно министерство.

Израелското външно министерство е инициирало контакти с най-малко десет страни, които са изразили интерес да преместят посолствата си в Ерусалим по примера на Съединените щати, заяви Ципи Хотовели, заместник-министър на външните работи на Израел. Според дипломатически източници сред тези страни фигурира и Румъния.

Тя спомена неотдавнашното изявление на лидера на румънските социалдемократи Ливиу Драгня, че Румъния трябва сериозно да помисли за преместване на посолството си в Ерусалим.

"Засега сме видели само началото", посочи Хотовели, като добави, че решението на САЩ и Гватемала да преместят посолствата си може да бъде последвано и от други страни.

Същевременно палестинските власти изразиха недоволство от изявлението на Ливиу Драгня и извикаха за консултации румънския представител.

Държавният секретар в палестинското външно министерство Амал Джадо каза, че подобно решение би представлявало нарушение на международните регламенти, включително на резолюциите на ООН, както и че то влиза в противоречие с официалната позиция на Европейския съюз за статута на град Ерусалим.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?