Израел преведе суми от данъци и мита на палестинците

Палестинската автономия съобщи, че е получила сумите от данъци и мита, които Израел събира за нейна сметка и които отказваше да ѝ преведе от януари насам като ответна мярка срещу членството ѝ в Международния наказателен съд, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Получената сума възлиза на 1.859 милиарда шекела /430 милиона евро/. От сряда с тези пари ще се плащат заплатите на 180 000 палестински чиновници, които от четири месеца са получавали едва 60 процента от пълните си възнаграждения.

При създаването на Палестинската автономия преди повече от 20 години Израел пое ангажимента да събира от нейно име данъци и мита върху стоките, предназначени за палестинците, които задължително преминават през Израел.

Днес тази сума възлиза на 110 милиона евро на месец, което е две трети от бюджетните постъпления на Палестинската автономия.

Същевременно група палестински министри, които трябваше да останат в ивицата Газа, контролирана от Хамас, за една цяла седмица, съкратиха престоя си.

Делегацията трябваше да намери изход от кризата между Палестинската автономия и Хамас относно чиновниците в Газа. Когато Хамас пое властта в Газа през 2007 г. той назначи 50 000 чиновници, за да заменят 70 000-те чиновници на Палестинската автономия.

Те обаче продължават да получават заплати, докато назначените от Хамас не получават такива суми. При създаването на правителство на единството преди година след помирението между движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас и Хамас, кабинетът обеща да върне на работа уволнените от Хамас чиновници в ивицата Газа и при нужда да интегрира чиновниците на Хамас.

При пристигането си в ивицата Газа делегацията от осем министри каза, че ще състави списък на чиновниците отпреди 2007 г., които да бъдат върнати на работа в анклава и предизвика гнева на чиновниците, наети след това от Хамас. Така се стигна до преждевременното отпътуване на министрите от ивицата.

От 50 000-те чиновници, назначени от Хамас в ивицата Газа, само 24 000 са получили заплати от 1200 долара към края на октомври, а останалите не са получавали пари от 11 месеца.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?