Израел прие силно оспорван закон за националната държава

Израел прие силно оспорван закон за националната държава

Израелският парламент прие закон, в който се казва, че само евреите в страната имат право на самоопределение, предаде Ройтерс.


Законът за "националната държава", подкрепен от дясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху, бе прокаран с 62 гласа срещу 55 при двама въздържали се в 120-членния Кнесет след многомесечни остри политически спорове.


Депутати от арабското малцинство го нарекоха "расистки и граничещ с апартейда". Някои от тях викаха в залата и късаха документи след вота.


"Това е определящ момент в историята на ционизма и на държавата Израел", каза Нетаняху пред Кнесета след вота.


Законът, който до голяма степен има символичен смисъл, бе приет малко след честването на 70-годишнината от създаването на еврейската държава. Той подчертава, че "Израел е историческо отечество на еврейския народ и само те (евреите) имат изключителното право на национално самоопределение в него".


Законът отнема на арабския статута на официален език наред с иврит, като го заменя със "специален статут", който може да се използва в израелските институции. Според Ройтерс арабите са 1,8 млн., или около 20 на сто от 9-милионното население на страната.


В последния момент след бурни дебати и след възражения от президента на страната Реувен Ривлин от текста отпаднаха някои още по-крайни формулировки, в които се предвиждаше създаването на общности с изключително еврейско население и се задължаваха съдилищата да действат според ритуалното еврейско право, когато няма съответни юридически прецеденти.


Така в крайния вариант чисто еврейските селища се определят като национална ценност и се насърчава тяхното създаване и развитие.


Дори и след тези промени критиците са убедени, че новият закон ще задълбочи чувството на алиенация сред арабското малцинство в страната, посочва Ройтерс.


Юридическият център за правата на арабското малцинство в Израел определи закона като опит да се наложи "етническо превъзходство чрез насърчаване на расистка политика".

Споделяне

Още от Свят