Израел призна за въздушните удари над Сирия

Два пътнически полета са били застрашени заради ракетния обстрел

Израел призна за въздушните удари над Сирия

Представител на израелските сили за сигурност потвърди, че Израел е нанесъл въздушните удари в Сирия на 25 декември вечерта, предаде Асошиейтед прес.

Източникът, пожелал анонимност, уточнил, че били ударени ирански оръжейни складове, използвани за прехвърляне на оръжия за шиитската групировка Хизбула, както и сирийска противовъздушна батарея близо до Дамаск, която стреляла по израелските изтребители.

В сряда Русия разкритикува Израел заради нанесения удар близо до сирийската столица и каза, че той е застрашил два пътнически полета, предаде Асошиейтед прес.

Според израелския представител обаче Израел своевременно предупредил Русия за въздушните удари, съобщи още АП.

Говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков каза в сряда, че шест израелски изтребителя Ф-16 са извършили "провокативно" нападение в момент, когато два пътнически самолета са се готвели да кацнат в Дамаск и в Бейрут. По думите му това е създало пряка заплаха за самолетите.

Конашенков каза, че сирийската армия не е задействала пълния капацитет на системите си за противовъздушна отбрана, за да не свали погрешка пътническите самолети. Той добави, че сирийските авиодиспечери са пренасочили пътуващия за Дамаск самолет към руската военна база "Хмеймим" в сирийската крайбрежна провинция Латакия.

По негова информация сирийските сили за противовъздушна отбрана са свалили 14 от 16-те бомби, хвърлени от израелските военни машини. Останалите две са ударили сирийски военен склад на 7 километра западно от Дамаск, при което са били ранени трима сирийски войници.

В нощта срещу сряда бе съобщено, че противовъздушната отбрана на Сирия е свалила осем израелски ракети по време на някоко последователни атаки през нощта срещу сряда срещу предградия на сирийската столица, съобщава сайтът "Ан Нашра".

ТВ каналът "Ал Хадас" съобщи, че ударите са нанесени от израелските ВВС по военни обекти и складове на шиитската милиция Хизбула и иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, които воюват на страната на сирийската армия.

Поне три обекта са били унищожени в предградията на Дамаск Ал Кисуа и Димас.

Според сирийската арабска новинарска агенция най-малко трима сирийски войници са ранени при ракетна атака в западната част на Дамаск. Според нея повечето от ракетите са били прихванати преди да достигнат целта си. Ракетните нападения са били нанесени от израелските военновъздушни сили, твърди сирийската новинарска агенция.

Споделяне

Още от Свят