Израел призова Европа да наложи санкции на Иран

Израел призова Европа да наложи санкции на Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова днес Европа да наложи автоматични санкции на Иран заради това, че е надхвърлил разрешения от иранското ядрено споразумение лимит на запасите си от обогатен уран, предаде Ройтерс.

"Казвам още веднъж, че Израел няма да позволи на Иран да разработи ядрени оръжия. Днес се обръщам към всички европейски страни да застанат зад поетите от тях задължения. Ангажирахте се да действате в момента, когато Иран наруши ядреното споразумение, ангажирахте се да задействате механизъм за автоматични санкции, създаден в Съвета за сигурност на ООН", каза Нетаняху в разпространено от канцеларията му комюнике.

Европейски дипломат заяви пред Ройтерс, че към споразумението има механизъм за действие при всяко неспазване на сделката и че съвместна комисия на страните, подписали споразумението, ще реши какви ще бъдат следващите стъпки.

Надхвърлянето от Иран на разрешения лимит на запасите му от обогатен уран е първата сериозна стъпка на Ислямската република в посока нарушаване на ядреното споразумение от 2015 г., откакто САЩ се оттеглиха едностранно от сделката миналата година и повторно въведоха тежки икономически санкции срещу Иран, отбелязва агенцията.

Израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц заяви по-рано днес, че с действията си Иран цели "ядрен шантаж".

"Това е очевидно нарушение на споразумението. Иран провежда ядрен шантаж. Иранците казват на света: "Вижте колко близо сме до ядрено оръжие. Икономиката на Иран рухва, те са под натиск във връзка с ядрения въпрос и затова предприемат неуравновесени действия", коментира Щайниц.

Превишаването от Иран на разрешения лимит от запаси на нискообогатен уран - 300 кг - предизвиква съжаление у Русия, но тази стъпка на иранското ръководство е ответна мярка на възникналата ситуация около ядреното споразумение, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Това, че е превишен 300-килограмовият праг, разбира се, е достойно за съжаление, но не трябва да се драматизира. Това следва да се възприема като естествена последица от всички онези събития, които предшестваха даденото обстоятелство", каза Рябков на пресконференция в международния дискусионен клуб "Валдай".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят