Израел продължава операцията в палестинския лагер Рафа

Продължава напрежението в ивицата Газа след ден на кръвопролития, в който най-малко 20 палестинци загинаха при операция на израелската армия над бежанския лагер Рафа.

При подновените престрелки през нощта се съобщава за най-малко двайсет ранени от израелски огън.

В сряда израелски войници започнаха да претърсват една по една къщите в палестинския бежански лагер.

Операцията, която продължава вече няколко дни, е най - мащабната в ивицата Газа от години насам. Целта е да бъдат открити палестински бойци и тунели за контрабанда на оръжие, предаде Ройтерс.

В лагера се чува спорадична стрелба, а израелски снайперисти са заели позиции по ключови сгради.

Израелската армия задържа контрола над квартала Тел Султан.

Според израелците повечето убити във вторник са били екстремисти, прекарващи оръжие по тунели от Египет в Рафа, но според палестинци много от убитите са цивилни.

Израелската армия увери, че през последните два дни е разрушила само седем къщи в Рафа, като едната е принадлежала на убития на 2 май извършител на убийството на израелска заселничка и на четирите ѝ дъщери, съобщи Франс прес.

Изявлението на израелските военни е в отговор на направеното преди няколко дни съобщение на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и трудоустрояването им, че в Рафа са били унищожени 88 къщи, а повече от 1000 палестинци са останали на улицата, напомня Франс прес.

Група от 45 палестинци се обърна към израелския Върховен съд, за да оспори законността на плановете на израелската армия да разруши техни къщи в близост до граничната зона между ивицата Газа и Египет.

В неделя съдът реши, че тази операция не противоречи на закона, ако армията го прави, за да защити войниците си.

Групата за защита на човешките права Амнести Интернешънъл обвини Израел, че е извършил военни престъпления, като е разрушил повече от 3 000 къщи след началото на сегашното палестинско въстание преди 3 години и половина.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?