Израел разреши построяването на 296 домове на Западния бряг

Израел разреши изграждането на 296 жилища в еврейското селище Бейт Ел близо до Рамала на окупирания Западен бряг на река Йордан, съобщи Франс прес.

 

Говорител на израелската военна администрация обясни, че това е само първият етап от процедурата преди започване на строителството.

 

Според него жилищата ще се строят в рамките на споразумение, постигнато миналия юни със заселници, настанили се без разрешение в апартаменти от квартала Улпана в Бейт Ел. Те приеха да напуснат без съпротива срещу обещание да бъдат построени към 300 жилища за тях.

 

Само преди дни някои медии и една израелска НПО съобщиха, че премиерът Бенямин Нетаняху е спрял конкурсите за нови жилищни строежи в колониите, за да осигури на САЩ шанс да подновят преговорите с палестинците, замразени от септември 2010 г.

 

В очите на международната общност всички колонии са незаконни, независимо дали ги е одобрил кабинетът. Над 360 хил. израелски заселници живеят на окупирания Западен бряг, а близо 200 хил. - в заселническите квартали на окупирания и анексиран Източен Ерусалим.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?