Израел регистрира нов дневен пик на новозаразените

Израел регистрира нов дневен пик на новозаразените

В Израел бе регистриран нов дневен пик на заразените с коронавирус въпреки въведената преди десетина дни национална карантина, предаде ДПА.

През вчерашния ден в страната са били установени нови 8919 нови случая, съобщи днес здравното министерство.

Вчера правителството реши да удължи националната карантина с три дни до 14 октомври. То одобри и решение за налагането на глоба от 500 шекела (ок. 150 долара) на хора, посещаващи чужди домове за честването на еврейския празник Сукот, наричан още Празник на шатрите.

Този празник, който започва в петък и ще продължи една седмица, е в памет на 40-годишното странстване на древните евреи през пустинята на път за Обетованата земя.

В понеделник, когато евреите честваха Йом Кипур (Ден на изкуплението), бяха извършени масови богослужения срещу карантинните правила.

Израелското правителство вчера наложи строги ограничения на демонстрациите - участниците трябва да се движат на не повече от километър от домовете си и да не са повече от двайсет. Решението предизвика полемика в светлината на протестите срещу премиера Бенямин Нетаняху. Основният протест, на който се събират хиляди хора, се провежда всяка събота вечер пред резиденцията му в Ерусалим. Протестиращите призовават Нетаняху да подаде оставка, като настояват, че той е негоден да заема поста, докато е съден за корупция, и го обвиняват, че не се справя добре с кризата, предизвикана от коронавируса, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?