Израел реши да демонтира 24 селища на Западния бряг

Правителството на Израел реши в неделя да демонтира 24 незаконни селища на Западния бряг, съобщиха АФП и АП, цитирайки израелското обществено радио.

Селищата са създадени след идването на власт на премиера Ариел Шарон през март 2001 г.

Миналата седмица кабинетът се запозна с доклад за общо 105 незаконни израелски селища на Западния бряг. Част от тях са върху частни земи, собственост на палестинци. На днешното си заседание правителството реши да създаде комисия, която да разгледа начините за изпълнение на препоръките в доклада. Очаква се скоро комисията да обсъди съдбата и на останалите 81 селища, споменати в доклада.

Евакуирането на незаконните селища е част от ангажиментите, поети от Израел в Пътната карта за мир, заяви Ариел Шарон на днешното заседание на кабинета.

Около 3000 израелски войници ще бъдат изпратени допълнително в ивицата Газа това лято, за да участват в евакуирането на израелските селища, съобщиха представители на разузнаването, цитирани от АП. Решението бе взето, след като израелският министър на отбраната Шаул Мофаз съкрати периода за евакуиране от два на един месец.

Също в неделя обаче началникът на Генералния щаб на израелската армия Моше Яалон съобщи, че до юли Израел ще построи временно защитно заграждение около Ерусалим, което ще отделя града от Западния бряг.

Генерал Яалон поясни, цитиран от АП, че временното заграждение ще бъде издигнато още докато се водят съдебните битки по въпроса и се чака съдебно решение за превръщане на стената в постоянно съоръжение.

Срещу идеята за постоянна стена са завели дела палестинци и израелци, живеещи в околни населени места. Израелските власти твърдят, че построяването на съоръжението ще осигури защита срещу палестински атентатори-самоубийци.

Днешното съобщение заплашва да предизвика нови противоречия между израелци и палестинци, тъй като споровете за Ерусалим са особено сложни, отбелязва АП. Ако Ерусалим бъде обграден със стена, много палестинци няма да могат да отиват на работа в града, особено в източната му арабска част, и няма да могат да посещават мюсюлмански светини.

Споделяне

Още от Свят