Израел ще отвори търговските и развлекателните центрове, някои само за ваксинирани

Израел ще отвори търговските и развлекателните центрове, някои само за ваксинирани

Израел се готви постепенно да отвори търговските и развлекателни центрове от неделя, но някои от тях ще бъдат достъпни само за ваксинирани или прекарали Covid-19, предаде ДПА.

Оперативният щаб за коронавируса одобри план за постепенно вдигане на ограниченията след трета национална карантина.

"Планът е одобрен по принцип; правилата ще бъдат одобрени веднага щом работата по тях приключи", изтъкнаха в съвместно изявление премиерската канцелария и здравното министерство.

Училищата ще отворят за ученици от повече класове от неделя в съответствие със "светофарната" система, класифицираща градовете в три категории: зелена, жълта и червена, според броя на заразените с коронавирус.

Учениците от пети, шести, 11-и и 12-и клас в градовете от зелената и жълта категория ще могат да посещават учебни занятия, както и онези от градовете в червената категория, в които 70 процента от жителите са били ваксинирани. Те ще се присъединят към по-малките деца, които вече се върнаха в училищата и детските градини, според подобни правила.

Търговските центрове, пазарите, магазините на главните улици, музеите, библиотеките и синагогите също ще отворят в неделя, но при строги правила за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Хората, които са получили и двете дози от ваксината, може да получат специален сертификат една седмица по-късно, който ще им даде достъп до още повече обществени места, наред с хората прекарали болестта.

Те ще могат да посещават фитнеси, плувни басейни, културни и спортни прояви, панаири, изложби и хотели, макар че заведенията в хотелите ще останат затворени.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус