Израел ще последва примера на САЩ и ще напусне ЮНЕСКО

Нетаняху нарече американското решение "смело и морално"

Израел ще последва примера на САЩ и ще напусне ЮНЕСКО

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел се готви да се оттегли от ЮНЕСКО след "смелото и морално решение" на САЩ, което Вашингтон обяви в четвъртък, предаде Асошиейтед прес.

"ЮНЕСКО се е превърнала в театър на абсурда, защото вместо да съхранява историята, я изопачава", каза Нетаняху.

Той съобщи, че е наредил на израелската дипломация да подготви оттеглянето на Израел от организацията заедно с американците.

В четвъртък САЩ обявиха, че напускат Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) заради антиизраелските пристрастия на организацията и необходимостта тя сериозно да се реформира. Напускането ще влезе в сила на 31 декември 2018 г.

ЮНЕСКО е приела няколко резолюции срещу Израел, а през 2011 г. прие за свой член Палестина.

Миналата година и Израел прекрати сътрудничеството си с организацията заради нейна резолюция, с която разкритикува ограничаването на достъпа на мюсюлманите до святото място, познато на евреите като Храмов хълм, а на мюсюлманите като джамия Ал-Акса, в източен Йерусалим.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви в четвъртък, че "крайната поляризация на ЮНЕСКО се е превърнала в хронично неудобство". Решението на ЮНЕСКО да обяви за палестинска територия старата част на град Хеброн и Гробницата на патриарсите е поредната "безразсъдна постъпка" накарала САЩ да напуснат организацията, посочи Хейли.

Тя спомена и "оставянето на сирийския диктатор Башар Асад в комисия на ЮНЕСКО за човешките права дори след кръвопролитното му смазване на мирни протести".
Постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон определи оттеглянето на САЩ от ЮНЕСКО като "повратна точка".

Сега ЮНЕСКО знае, че "нейните абсурдни и срамни резолюции срещу Израел имат последствия", заяви той.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш дълбоко съжалява за решението на САЩ да напуснат ЮНЕСКО, имайки предвид важната роля, която са играли в тази организация от момента на основаването ѝ, заяви говорителят на ООН Фархан Хак.

Това оттегляне на САЩ от ЮНЕСКО не е първото, като предишният път е през 1984 г. при президента Роналд Рейгън. Оставането им извън организацията продължава до 2002 г., когато отново се връщат в нея при президента Джордж Буш-син.

Напускането на САЩ и Израел става на фона на напрегнати избори на нов генерален директор на ЮНЕСКО, които протичат в сянката на проблеми с финансирането на организацията и разногласия заради палестинското членство в нея.

В момента тече избор за нов генерален директор на ЮНЕСКО. Кандидатите за поста са бившият външен министър на Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари и бившата министърка на културата на Франция Одри Азуле.

Вашингтон оттегли финансирането си за ЮНЕСКО от 2011 г., когато организацията, оглавявана от Ирина Бокова, призна Палестина за свой пълноправен член. САЩ и Израел бяха едва сред 14-те от общо 194 членове, които гласуваха против приемането на палестинците, припомня Ройтерс. Средствата, които САЩ трябваше да внесат в ЮНЕСО от тогава досега, вече надхвърлят 500 млн. долара.

Макар Вашингтон да подкрепя бъдеща независима Палестинска държава, позицията е, че тя трябва да възникне в резултат на мерни преговори и приемането ѝ в международни организации не помага за приключването на преговорите.

ЮНЕСКО има около 2000 служители, повечето от които базирани в Париж. През последните години организацията затъна в регионални съперничества и проблеми, свързани с недостиг на финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят