Израел ще скъси стената на Западния бряг

Израел реши да скъси разделителната стена на Западния бряг с надеждата да облекчи трудния живот на палестинците и да получи помощ от САЩ за спорния проект, предаде Асошиейтед прес, като се позова на високопоставен сътрудник на израелския премиер Ариел Шарон.

Израел твърди, че строи бариерата, за да възпира палестински атентатори самоубийци. Стената обаче стана обект на остри критики както от страна на палестинците, така и от международната общност до голяма степен заради трудностите, които създава за палестинското население.

Палестинският премиер Ахмед Корая заяви днес, че очаква да се срещне с израелския си колега Ариел Шарон преди края на месеца в опит за съживяване на мирните преговори, предаде Ройтерс. Мисля, че ще има среща преди края на февруари, каза Корая пред репортери в Кайро след срещата си с египетския президент Хосни Мубарак.

Откакто зае поста премиер през октомври м.г., Корая отказва да се срещне с Шарон, тъй като го обвинява в липса на желание за подновяване на мирните преговори, отбелязва Ройтерс. Американски служители обаче настояват двамата лидери да преговорят за съживяване на пътната карта за мир.

Подготвителни разговори вече се състояха между Корая, министъра, отговарящ за преговорите с Израел Саеб Еракат и служители от кабинета на Шарон. Палестинският премиер изрази надежда, че насрочената за 15 февруари подготвителна среща преди срещата на високо ниво ще бъде последна.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?