Израел ще строи още 3000 жилища в селища на Западния бряг

Израел ще строи още 3000 жилища в селища на Западния бряг

Израел огласи планове за изграждане на още 3000 жилища за еврейски заселници в окупирания Западен бряг - трето такова съобщение за 11-те дни, откакто президентът Доналд Тръмп влезе в Белия дом, предаде Ройтерс.

Тръмп даде да се разбере, че гледа по-благосклонно на подобни проекти от предшественика си Барак Обама.

В изявление израелското министерство на обраната, което администрира завзетите от Израел при войната от 1967 г. територии, посочи, че целта е да се отговори на търсенето на жилища.

Новината беше обявена на фона на подготовка за извеждането до 8 февруари на 330 заселници от селището Амона на Западния бряг, след като Върховният съд постанови, че то е построено незаконно на земя, която е частна палестинска собственост.

За 15 февруари във Вашингтон е насрочена среща между Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху. Говорителят на американския президент каза, че двамата лидери ще обсъждат изграждането на селища.

Огласеното миналата седмица от Израел строителство на около 2500 жилища на Западния бряг предизвика възмущение у палестинците и в Европейския съюз. Дни по-рано израелските власти одобриха строителството на 560 жилища в Източен Ерусалим, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?