Израел сключи споразумение за прекратяване на огъня с въоръжени групи от ивицата Газа

Израел сключи споразумение за прекратяване на огъня с въоръжени групи от ивицата Газа

Групировките Хамас и Ислямски джихад съобщиха късно в петък, че са постигнали споразумение за прекратяване на огъня с Израел, предаде ДПА, цитирайки техни изявления.

До споразумението се е стигнало след преговори с помощта на посредници, съобщи Хазем Касем, говорител на движението Хамас, което управлява ивицата Газа. По непроверени данни на местни медии са посредничили високопоставен представител на египетското разузнаване и специалният пратеник на ООН Николай Младенов.

Говорителят на Хамас Фаузи Бархум потвърди пред Ройтерс, че до прекратяването на огъня се е стигнало с намесата на Египет, който се е опитвал да спре ескалацията на насилието.

Палестинската групировка Ислямски джихад потвърди сключването на споразумението в отделно изявление. Високопоставен представител на израелското отбранително ведомство заяви, че бъдещите действия на Израел ще зависят от фактическото състояние на терена.

Израелските сили нанесоха вчера десетки въздушни удари срещу управляващата палестинския анклав групировка Хамас, а въоръжени палестинци изстреляха над 100 ракети и снаряди по израелска територия. Загинаха двама палестински тийнейджъри, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?