Израел спира преговорите с палестинците след споразумението между ООП и Хамас

Израелското правителство реши да прекъсне мирните разговори с палестинците в отговор на постигнатото от палестинския президент Махмуд Абас споразумение за единство с ислямистката групировка "Хамас", съобщиха израелски медии, цитирани от Ройтерс.

Говорител на премиера Бенямин Нетаняху отказа да коментира тези съобщения. Според израелските медии решението е било взето след 6-часово заседание на сектора за сигурност в правителството. Било решено още Израел да наложи икономически санкции върху Палестинската автономия, която упражнява ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан.

Хамас, включен от САЩ в списъка на терористичните организации, обяви споразумението за единство с Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Махмуд Абас в сряда. "Хамас" завзе Ивицата Газа от силите, лоялни на Абас, през 2007 година.

Споразумението предвижда създаването на единно правителство на палестинските територии до пет седмици и всеобщи избори шест месеца по-късно.

Като първа реакция на споразумението между Хамас и ООП Израел отмени насрочената за сряда среща с палестинските преговарящи за мир, на която трябваше да се търси начин за продължаване на срока на преговорите, провеждани под егидата на САЩ, извън посочения краен срок - 29 април - за постигане на мирно споразумение. Израелски лидери заявиха, че Абас не може да бъде мирен партньор на Израел, ако се сближи с Хамас.

По-рано в четвъртък Съединените щати изразиха разочарование от решението на палестинците да формират правителство на националното единство.

Споразумението между Организацията за освобождение на Палестина (ООП) начело с палестинския президент Махмуд Абас, която управлява на Западния бряг на река Йордан, и ислямисткото движение Хамас, което контролира ивицата Газа, може сериозно да усложни мирния процес с Израел, предупреди говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки. Тя се аргументира, че е "трудно да си представи човек как може да се очаква от Израел да преговаря с едно правителство, което не признава правото му на съществуване".

Мирните преговори между Израел и палестинската автономна власт, които бяха възобновени миналата година с посредничеството на Съединените щати след неколкогодишно прекъсване, имат краен срок да постигнат споразумение до 29 април.

Псаки отбеляза, че сделката между ООП и движението Хамас, което не признава държавата Израел, усложнява много задачата да бъдат удължени преговорите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят