Израел сравни ядреното споразумение с Иран със споразумението с нацистите в Мюнхен

Авигдор Либерман
Израелското министерство на отбраната отхвърли аргументите на президента на САЩ Барак Обама в защита на ядреното споразумение с Иран, сравнявайки го със споразумението с нацистите, подписано в Мюнхен през 1938 г. и станало символ на капитулацията на големите сили, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
Вчера Обама заяви пред медиите, че сключеното с Иран споразумение работи точно, както се е очаквало и че никой от ужасяващите сценарии не се е сбъднал.
 
"И не става дума само за оценката на нашите разузнавателни служби, това е и оценката на военната и разузнавателната общност на Израел, страната, която се противопоставяше най-силно на това споразумение и която признава, че ситуацията се е променила и Иран спазва споразумението", заяви Обама.
 
"Споразумението в Мюнхен не попречи на Втората световна война и холокоста, защото се основаваше на хипотезата, че нацистка Германия може да бъде партньор в споразумение", отговори в изявление израелското министерство на отбраната, ръководено от ултранационалиста Авигдор Либерман.
 
"Иран обяви изрично и гордо, че целта му е унищожаването на държавата Израел", добавя министерството.
 
"Службите за сигурност и дори израелският народ разбират, че подобни споразумения не са полезни и пречат на борбата срещу терористични държави като Иран", се казва в изявлението.
 
Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който води ожесточена борба срещу споразумението, стигайки дори пред Конгреса на САЩ, публикува изявление с далеч не толкова хаплив тон. 
В него се подчертава, че Израел не е променил мнението си за споразумението с Иран, но страната "няма по-голям съюзник от САЩ". 
 
Както противниците, така и поддръжниците на споразумението трябва да си сътрудничат, за да продължават да оказват натиск върху Иран по ядрения въпрос и да се противопоставят на агресивните му действия в региона, добавя се в изявлението на Нетаняху. 
 
Израелският премиер добавя, че иска да укрепи още повече съюза със САЩ, с президента Обама и със следващата американска администрация.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?