Израел удължи за трети път строгите противоепидемични мерки в страната

Израел удължи за трети път строгите противоепидемични мерки в страната

Израелското правителство реши да удължи с пет дни срока на мерките за изолация, който трябваше да изтече в полунощ, съобщиха в общо комюнике канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху и здравото министерство, цитирани от световните агенции.

Тъй като числеността на заразените продължава да расте въпреки интензивната ваксинационна кампания, правителство удължи за трети път въведения на 27 декември миналата година локдаун - третия от началото на пандемията.

След продължително заседание министрите се споразумяха да запазят ограниченията до 7 ч. в петък.

Правителството ще се събере отново в сряда, за да проучи ситуацията и да обмисли ново удължаване, се казва в комюникето.

Режимът на изолация беше нарушен вчера от хиляди ултраортодоксални евреи, участвали в погребение на равин в Ерусалим.

Погребението на друг равин в същия град снощи доведе до ново нарушаване на локдауна. При положение, че е разрешено само 20 души да следват тленните останки на починалите, на практика участниците в процесията бяха хиляди.

Парламентът подкрепи вчера увеличаване на глобите за нарушителите на здравните ограничения. Депутатите гласуваха на трето четене законопроект, предвиждащ удвояване на глобата за магазини и училища, които нарушават рестрикциите - от 5000 на 10 000 шекела (2500 евро).

В Израел, с население от около 9,3 милиона души, са регистрирани над 646 хиляди случая на коронавирус. Близо 4800 човека са починали, посочва ДПА.

През последното денонощие в страната са били потвърдени повече от 5600 нови заразени. 44 души са починали, съобщи днес министерството на здравеопазването.

Над 3 милиона жители на Израел вече получиха първа доза ваксина (на Pfizer/BioNtech), а близо 1,8 милиона - и двете необходими дози. Страната е световен лидер по брой ваксинирани на глава от населението.

Споделяне

Още от Коронавирус