Израел въвежда принудително захранване на затворници, обявили гладна стачка

Израел въвежда принудително захранване на затворници, обявили гладна стачка

Парламентът на Израел прие спорен закон, който ще позволи принудително хранене на затворници, които са обявили гладна стачка, съобщи Асошиейтед прес.

Законът дава възможност на съдия да постанови принудително захранване или лечение в случаите, когато има заплаха за живота на затворника въпреки неговия отказ.

Законът беше приет с 46 гласа "за" срещу 40 "против". Останалите депутати от 120-местния израелски парламент не присъстваха на гласуването рано в четвъртък сутринта.

Законът ще се прилага за всички затворници в израелски затвори. Палестинците, задържани в израелски затвори, прибягват до гладна стачка, за да привлекат внимание, че са зад решетките без процес или без предявени обвинения.

Много палестински затворници организираха подобен протест в последните години и някои от тях бяха приети в болници. Тяхното влошаващо се здраве породи напрежение сред палестинците.

Израел се страхува, че ако палестински затворник умре в резултат на гладна стачка в затвора, това може да предизвика бунт сред палестинците.

В миналото израелските власти отстъпваха пред исканията на затворниците, обявили гладен протест и понякога дори ги освобождаваха.

"Гладната стачка на терористи в затвора се превърна в средство, което те използват, за да да упражняват натиск, да заплашват държавата Израел и да я принуждават да освобождава терористи", заяви израелският министър на обществената сигурност Гилад Ердан.

"Новият закон ни позволява да предотвратим тази заплаха за живота на затворниците и да им попречим да упражняват натиск над държавата", каза той.

Критици на закона казват, че принудителното захранване е неетично и равносилно на мъчение.

Израелската лекарска асоциация призова лекарите да не сътрудничат при изпълняване на разпоредбите на закона.

Асоциацията планира да оспори закона във Върховния съд.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?