Израел възстановява електроснабдяването в ивицата Газа

Сн. ЕПА/БГНЕС
Израел съобщи вчера, че от днес възстановява изцяло електроснабдяването в управляваната от Хамас ивица Газа, след като преди месеци го прекъсна по настояване на палестинското правителство на Западния бряг, съобщиха информационните агенции.
 
Израелското министерство на енергетиката посочи, че до сутринта електроснабдяването ще бъде възстановено.
 
Миналото лято палестинското правителство поиска от Израел да спре да доставя електричество в Газа, за да се окаже натиск върху ислямистката въоръжена организация Хамас, която през 2007 г. завзе властта там, прогонвайки силите, предани на палестинския президента Махмуд Абас.
 
Тази стъпка на Абас засегна училища, производствени предприятия, болници и домакинства. На фона на помирителния процес между палестинските фракции миналата седмица правителството на Абас поиска доставките на ток да бъдат възстановени и заяви, че ще поднови плащанията.
 
Израел е основният доставчик на електроенергия в Газа, припомня АП.
 
Поради прекъснатото електроснабдяване хората в палестинския анклав имаха ток само по четири часа дневно, а с настъпването на зимата положението стана още по-тежко. Хамас осъди прекъсването на доставките, определяйки го като колективно наказание.
Споделяне

Още от Свят