Израел вероятно ще наложи 14-дневна национална карантина

Израел вероятно ще наложи 14-дневна национална карантина

Израелският "коронавирусен кабинет" (група министри със свързани с пандемията портфейли - б.ред.) е решил да бъде наложена 14-дневна национална карантина от следващата седмица, след като здравните власти съобщиха за рекордните 4013 нови случая на коронавирус в страната през изминалото денонощие, съобщи ДПА, като се позовава на съобщения в израелските медии.

Карантината ще съвпадне с еврейската нова година, Рош Хашана, която започва от следващия петък, след който идват още религиозни празници.

Училищата и детските градини ще останат затворени за още две седмици след това.

Все пак решението трябва първо да бъде одобрено от правителството в неделя, което ще реши и откога точно мерките ще влязат в сила.

В четвъртък Израел за трети пореден ден отбеляза рекорд в броя на новозаразените от коронавирус. Броят на направените тестове също беше значително по-висок от преди, като само в сряда бяха направени почти 45 хиляди теста.

Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че съществуват опасения, че капацитетът на болниците ще бъде изчерпан. Здравният министър Юли Еделщайн заяви пред израелския информационен сайт Ynet, че подкрепя пълно затваряне на страната по време на празниците.

Според съобщения в медиите Нетаняху също подкрепя карантината.

От вторник вечер комендантски час през нощта беше наложен в 40 градове и квартали с особено висок брой на заразените.

Споделяне

Още от Коронавирус