Израел: Вотът в ООН от четвъртък не е база за преговори с палестинците

Президентът Махмуд Абас се завърна като победител от Ню Йорк

Израелският премиер Бенямин Нетаняху

Правителството на Израел единодушно отхвърли гласуването в Общото събрание на ООН за издигане на палестинския статут до държава наблюдател нечлен в международната организация, като заяви, че този вот не представлява база за преговори между двете страни, предадоха осведомителните агенции в неделя.

В решението на израелския кабинет се добавя, че гласуването в четвъртък в Ню Йорк не променя с нищо статута на "спорните територии" (Западния бряг) и "не намалява правата на Израел и еврейския народ" върху тези територии.

Премиерът Бенямин Нетаняху каза пред министрите, че палестинската заявка в ООН е "крещящо нарушение на споразуменията, подписани с правителството на Израел". "Няма да има палестинска държава, докато Израел не бъде признат като държава на еврейския народ и няма да има палестинска държава, докато палестинците не обявят край на конфликта", заяви Нетаняху.

Като реакция на вота в четвъртък в ООН Израел ще задържи превеждането на приходите от данъци, които събира от името на палестинската автономна власт, каза израелският министър на финансите Ювал Щайниц. Задържаната сума от 460 милиона шекела (120 милиона долара) ще бъде използвана като вноска за дълга от 800 млн. шекела, който палестинската автономия има към Израел за електроенергия. По данни на израелското радио палестинската администрация дължи на Израел над един милиард шекела.

В петък, след гласуването в ООН, Израел обяви, че ще построи нови 3000 жилища на Западния бряг. Това решение предизвика критики по света.

В Рамала хиляди палестинци се събраха около президентския комплекс, за да приветстват президента Махмуд Абас, който се върна победоносно от Ню Йорк. Издигнати бяха националните знамена на 138-те страни, които подкрепиха заявката за повишаването на статута на палестинците в ООН.

Абас заяви, че палестинците вече имат държава. "Сега ние имаме държава. Палестина постигна исторически успех в ООН", каза той пред ликуващата тълпа.

Махмуд Абас заяви, че ще се заеме с помирението между палестинците. "В следващите дни ще обсъдим какви мерки да предприемем, за да постигнем помирение между палестинците", каза Абас пред хилядното множество.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?