Израел връща 700 хил. кв. м на палестинците

Израелските власти започнаха да преместват част от разделителната стена в района на палестинското селище Билин на Западния бряг, съобщи телевизия “Ал Джазира“ в петък. Преместването е наредено от Върховния съд на Израел още през 2007 г.

Тогава съдът постанови, че част от територията, заградена от стената, трябва да бъде върната на палестинците и тава да стане “в разумен срок“.

В четвъртък са започнали работите по прокарването на новия маршрут и след като приключи реконструкцията на стената, на палестинците ще бъдат върнати около 700 хил. кв. метра.

Един от активистите на движението за събарянето на стената Мохамад Хатип заяви за телеканал, че това е малка победа и ще продължи борбата за пълния демонтаж на стената. Според палестинците, ако не е било решението на съда, на това мяста са щели да бъдат построени още 1500 израелски домове.

Тел Авив започна вдигането на разделителната стена през 2002 г. и 84 на сто от бариерата се простира на територията на Западния бряг и се счита, че се завземат по този начин палестински земи.

През последните пет години всеки петък палестинците протестират пред стената именно при Билин, което е предизвиквало множество стълкновения със силите на сигурността на Израел.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?