Израел забранява на мъже под 50 години достъпа до Стария град на Ерусалим

Израел забранява на мъже под 50 години достъпа до Стария град на Ерусалим

Израелската полиция обяви, че забранява на мъже под 50 години да влизат в Стария град на Ерусалим днес - деня, в който се провежда голямата мюсюлманска петъчна молитва, съобщава Франс прес.

Мярката е взета в контекста на силно напрежение около Храмовия хълм/Площада на джамиите в Стария град на Ерусалим.

"Влизането в Стария град и на Храмовия хълм ще бъде разрешено само за мъже на 50 и повече години. Жените на всякаква възраст ще бъдат допускани дотам", се казва в изявление на израелската полиция.

От миналата неделя палестинците критикуват поставянето на детектори за метали на входовете на Храмовия хълм. Мярката последва нападение срещу израелски полицаи миналата седмица.

В знак на протест мюсюлманските богомолци решиха да не ходят да се молят на Площада на джамиите и стотици палестинци от неделя извършват молитвите си в Стария град. Там почти всеки ден има и сблъсъци с полицията.

С наближаването на голямата петъчна молитва, в която участват обикновено хиляди богомолци, израелските медии съобщиха вчера, че израелският премиер Бенямин Нетаняху вероятно може да премахне детекторите за метали, за да избегне размириците. След консултации със силите за сигурност и кабинета по сигурността, Нетаняху обаче реши детекторите да останат.

Храмовият хълм или Площада на джамиите се намира в Източен Ерусалим, палестинската част на града, анексирана от Израел - анексия, която международната общност така и не призна. Израел контролира достъпа до Храмовия хълм/Площада на джамиите, но управлението на обекта е поверено на Йордания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят