Израел започва да изнася природен газ

Газовото находище "Левиатан"

Първия износ на природен газ от офшорното находище "Левиатан" одобри в понеделник министърът на енергетиката на Израел Ювал Щайниц, предоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Така страната за пръв път в историята си става енергиен износител, посочи министърът. По думите му това е исторически повратен момент за държавата Израел. Газовата революция ни превръща в енергийна сила, допълва Щайниц.

Според него газовата сделка с Египет е "най-значителното икономическо сътрудничество между двете страни" от сключването на мирен договор помежду им през 1979 година.

Разрешен е износът на максимум 60 млрд. куб метра газ от "Левиатан" и 25 млрд. куб метра от находището "Тамар" за период от 15 години. Синьото гориво е предназначено за вътрешна употреба на египетския пазар или за реекспорт, след като бъде втечнено в египетски заводи.

Газът ще бъде изнесен по подводен газопровод, преминаващ през израелския крайбрежен град Ашкелон и египетския Ал Ариш на Синайския полуостров.

Износът се очаква да започне до две седмици, близо десетилетие след откриването на "Левиатан", което е най-голямото израелско газово находище.

То е разположено на около 130 км западно от северния израелски град Хайфа, на дълбочина от близо 1700 метра. Резервите му се оценяват на около 605 млрд. куб метра.

По-малкото находище "Тамар" е в експлоатация от 2013 година.

Американската компания "Нобъл енерджи" (Noble Energy) и израелската "Делек дрилинг" (Delek Drilling) изнасят газа за египетската Долфинъс (Dolphinus).

Споделяне

Още от Бизнес