Израел затваря училищата заради сериозния ръст на случаите на коронавирус

Израел затваря училищата заради сериозния ръст на случаите на коронавирус

Израелското правителство реши днес да затвори всички учебни заведения в страната, тъй като броят на заразените с новия коронавирус продължава да нараства чувствително, предаде ДПА.

Училищата, детските ясли и детските градини, с изключение на специалните образователни институции, ще затворят, считано от утре - два дни по-рано от планираното, - като част от националната карантина, която ще влезе в сила в петък следобед.

Правителството взе решението по телефона, тъй като премиерът Бенямин Нетаняху още беше във Вашингтон, след подписването на споразуменията за нормализиране на отношенията на Израел с Обединените арабски емирства и с Бахрейн.

Броят на установяваните дневно заразени постоянно се покачва и вчера бе регистриран скок от 5523 регистрирани случая.

Броят на новите случаи в Израел за първи път премина прага от 5000 - по-малко от седмица след като за първи път надхвърли 4000.

Втората карантина в страната заради новия коронавирус ще продължи през целия триседмичен празничен период за еврейската Нова година.

Министрите, гласували в подкрепа на мярката, изразиха опасения, че в противен случай вирусът ще се разпространи чрез големите семейни събирания и масови молитви по време на празниците.

През карантината израелците не трябва да се отдалечават на повече от 500 метра от дома си, а училищата и повечето институции ще бъдат затворени. Супермаркетите, аптеките и доставчиците на храна ще продължат да работят.

Събиранията на хора са ограничени до максимум 10 души на закрито и 20 на открито.

Израел наложи първата карантина в средата на март, после облекчи мерките през май и оттогава преживява втора вълна на епидемията.

Споделяне

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?