Израел затяга противоепидемичните мерки

Израел затяга противоепидемичните мерки

Изправен пред увеличаване на случаите на заразени с коронавируса, Израел засили ограничителните мерки и разшири използването на така наречените зелен пропуск за почти всички сфери на обществения живот, предаде ДПА, цитирайки решение на правителството.

Всички израелски граждани на и над 3-годишна възраст ще трябва от идната сряда да покажат удостоверение, че са ваксинирани, преболедували са или имат отрицателен тест, за да могат да посещават спортни и културни събития, фитнеси, ресторанти и конференции. В събития в закрити помещения без седящи места може да участват до 1000 души, а в събития на открито - до 5000 души. Броят на участниците в частни събирания е ограничен до 50 на закрито и 100 на открито.

От понеделник в магазини с над 100 квадратни метра търговска площ ще се допуска по един клиент на 7 квадратни метра.

Зеленият пропуск, който улесни живота на виксинираните и преболедувалите, бе въведен в Израел през февруари. Повече от 58 на сто от израелското население, което е около 9,4 милиона, са напълно ваксинирани. Израел е първата страна в света, започнала да предлага на хората над 60 години трета ваксинационна доза. Досега от тази възможност са се възползвали над 600 000 души, сочат данни на правителството.

Увеличаването на коронавирусните инфекции съществено се засили от началото на юни. Вчера министерството на здравеопазването съобщи за нови 5 755 заразени от предишния ден. В същото време броят на сериозно болните пациенти за първи път от края на март достигна 400 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?