Израелска министърка сравни Тръмп с Чърчил, футболен клуб го добави в името си

Чърчил
Израелската министърка на правосъдието Аелет Шакед определи днес американския президент Доналд Тръмп като "Чърчил на 21 век" заради преместването на посолството на САЩ в Ерусалим, съобщи Асошиейтед прес.
 
Шакед каза, че със своето решение Тръмп е "преобърнал чембърлейнската политика на капитулация" и е показал на света, че "земевладелецът се е завърнал".
 
Предишните американски президенти и от републиканците, и от демократите, както и почти всички други държави се въздържаха да отварят посолства в Ерусалим, настоявайки, че окончателният статут на града трябва да бъде уреден първо чрез преговори между израелците и палестинците. 
 
Шакед, изглежда, сравнява тази политика с водената от някогашния британски министър-председател Невил Чембърлейн политика на отстъпки към нацистите преди Втората световна война. Тя намеква, че Тръмп прилича на приемника на Чембърлейн на премиерски пост Уинстън Чърчил, оглавил военните усилия.
 
Шакед, която е член на подкрепящата израелската заселническа политика партия "Еврейски дом", порица Европа, че не се поучава от историята. Министърката каза, че Европа "си е затворила очите за възхода на нацистите, а днес избира да си затвори очите за възхода на Иран".
 
Тръмп е възхваляван от израелците и заклеймяван от палестинците за преместването на американското посолство в Ерусалим. Палестинците искат източната част на спорния град за столица на своя бъдеща държава и казват, че след това решение САЩ вече не са безпристрастен арбитър.
 
Американският президент бе почетен и от местния футболен клуб Бейтар (Ерусалим), който обяви, че добавя "Тръмп" към името си в чест на американския президент Доналд Тръмп и вече ще се казва Бейтар Тръмп (Ерусалим).
 
"Президентът Тръмп показа кураж и истинска обич към израелския народ и неговата столица", се казва в съобщението на клуба.
 
Бейтар е на второ място в израелското първенство кръг преди края и ще участва в Лига Европа.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?