Израелска ракета уби 23-ма цивилни ливанци

Израелска ракета уби 23-ма цивилни ливанци

Израелски въздушен удар в петък близо до границата на Ливан със Сирия причини смъртта на 23-ма души, съобщи ББС в петък, позовавайки се на информация от ливанските власти. При атаката са били ранени още 30 човека.

Жертвите и ранените най-вероятно са фермери. Някои от оцелелите вече са настанени в сирийска болница.

По информация на ливанската гражданска защита хората са били ударени от израелска ракета, докато са пълнили контейнер с плодове и зеленчуци. Инцидентът е станал близо до селището Каа, което се намира на около 10 км от Хермел - последното населено място по границата със Сирия, ударено от израелски самолети.

По-рано в петък изтребители удариха северните и южните части на столицата Бейрут. Израелски военни източници съобщиха пред Ройтерс, че цел на атаката е била сграда, използвана от високопоставен член на Хизбула. Същата постройка е била използвана и от членове на палестинското движение Хамас.

Според официален Ливан в Бейрут са били ударени сгради, останали незасегнати от бомбардировките досега. Атаката срещу столицата идва веднага след предупреждението на лидера на Хизбула шейх Хасан Насрала, че ако Израел удари централен Бейрут, то групировката ще удари Тел Авив.

Израелски военни източници съобщиха, че ако Хизбула удари Тел Авив, то Израел ще започне целенасочено да унищожава инфраструктурата на Ливан.

В телевизионно изявление от петък шейх Насрала заяви, че Хизбула ще спре да обстрелва Израел, ако от своя страна Тел Авив спре да бомбардира “цивилни райони в Ливан”.

Израелският посланик в ООН разтълкува думите на лидера на Хизбула като “знак на слабост” и като опит на групировката да излезе от конфликта.

Въпреки тълкуванията му Хизбула също продължи с активния ракетен обстрел над Израел като само за час и половина в петък бяха изстреляни над 40 снаряда.

Двама цивилни израелци са загинали при атаките в селата Кирият, Шмона и Мугар, са съобщили за ББС източници от полицията.

Двама израелски войници са били убити при сблъсъци с бунтовници от Хизбула по южната граница. В момента се водят тежки сражения в опит на израелската армия да изтика Хибула от граничните им позиции към вътрешните райони на Ливан.

Нарастващото насилие идва в момент, в който израелската армия се подготвя да направи най-голямата инвазия в Ливан за последните 20 години. По предварителен план войската трябва да достигне до река Литани в преследване на бойците от Хизбула.

Военната кампания на Израел започна преди три седмици след като Хизбула плени двама израелски войника.

Бройката на загиналите ливанци вече е почти 1000 души, а в Израел убитите цивилни са 28 души и отделно 40 войника.

Бейрут обвини Тел Авив в намерение да унищожи Ливан

Израел е обявил на гражданското население на Ливан “война на изтощение”. Това е заявил в петък президентът на Ливан Емил Лахуд, цитиран от вестник “Ерусалим пост”.

Лахуд смята, че тази тактика е избрана от израелците заради неспособността на израелската армия да нанесе поражение на Хизбула в южната част на страната и с надеждата, че възмутеното население на Ливан ще накара правителството да се съгласи с исканията на Израел.

“Врагът бомбардира мостове и пътища, като се надява да засили блокадата на Ливан, да прекъсне всички комуникации и да накара нашето население да гладува”, е казал държавният глава.

“Днешната въздушна атака потвърждава, че Израел се опитва да отмъсти за загубите сред своите военни на юг, като унищожи единствения път, по който пристигаше хуманитарна помощ за бежанците и местното население, а също идваха доставки от гориво и предмети от първа необходимост”, е допълнил той.

“Тази агресия вече превиши декларираните от Израел цели. Израел е решил да унищожи Ливан”, заключва Емил Лахуд.

Заявленията на Лахуд се появиха веднага след като израелски самолети бомбардираха мостове и пътища, свързващи столицата с останалите части на Ливан, а също нанесоха удар по християнските райони на Бейрут, където са се настанили много бежанци.

Прекратяване на огъня

В същото време делегати в ООН заявиха пред ББС, че са оптимисти за изработването на споразумение за прекратяване на огъня, като единствените разногласие са останали в “изказа” на документа.

“Ние се приближаваме до изработването на резолюция”, каза в петък Държавния секретар на САЩ Кондълиза Райс.

Ливанският премиер Фуад Синьора се обяви в четвъртък за изработване на устойчив мир.

Той заяви, че иска Израел да върне пленените, да даде карта за поставените мини и да се изтегли от окупираните територии.

Израелският премиер заяви по-рано, че Израел няма да се изтегли от Ливан, докато там не бъдат разположени международни сили за гарантиране на мира.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?