Израелска ракета удари училище в Газа и взе поне 15 жертви

Израелска ракета удари училище в Газа и взе поне 15 жертви

Израелска ракета е уцелила в сряда училище в Северна Газа, администрирано от ООН, а броят на жертвите е най-малко 15 души, съобщават здравните власти в палестинската територия, цитирани от Ройтерс и БТА.

В учебното заведение в град Бейт Ханун били намерили подслон стотици хора, криещи се от израелския обстрел в анклава, управляван от ислямисткото движение Хамас.

Фоторепортер на Ройтерс, който на мястото на инцидента разказва, че видял локви кръв
по земята и по ученическите чинове в двора на училището. Много плачещи семейства, намерили убежище в сградата, са тичали обезумели от мъка с децата си на ръце към местната болница, намираща се на няколкостотин метра.

 

Ранените са над 150, на мнозина от тях била оказвана първа помощ направо на земята пред болницата. Още не е известно каква част от жертвите са деца.

Говорител на ООН в Газа потвърди нападението в Бейт Ханун и разкритикува Израел. "Някой даде на израелското командване координатите на училището и през целия ден ние се опитвахме да се договорим с израелската армия да отвори времеви "прозорец", за да могат цивилните да напуснат, но това не се случи", каза той.

 

Междувременно стана ясно, че броят на жертвите при израелската кампания в Ивицата Газа вече е надхвърлил 700 души. Ранените са над 4500. При обстрел на израелските военно-въздушни сили след полунощ срещу сграда в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа са загинали дете и трима възрастни мъже.

 

Според очевидци палестинската крайбрежна територия е изцяло в мрак заради по-ранна атака срещу основната електроцентрала. Израелската армия засилва артилерийските и въздушни нападения.

 

Лидерът на Хамас Халед Мешаал заяви, че движението "няма да приеме никакво мирно предложение, което не сваля обсадата на Газа. Той отхвърли възможността за трайно прекратяване на огъня, докато Израел не свали обсадата. Мешаал обаче изрази готовност да приеме хуманитарно примирие в Газа.

Споделяне

Още от Свят